https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2899
Szerző:
Település: Köröstárkány
Rovat: Kultúra, Faluról falura
2020.09.03

Köröstárkány dísze a Százszorszép

A köröstárkányi Százszorszép Néptánccsoport hagyományőrző szándékkal 2015 szeptemberében alakult. A helyi általános iskola alsó és felső tagozatos tanulóiból, középiskolásokból tevődik össze, kiegészülve a felnőttekkel – meséli MICLE ROZÁLIA együttesveztő, akitől azt is megtudtuk, jelenleg félszáz tagjuk van.

Az első színpadi fellépésükre megalakulásuk után nem sokkal, már 2016-ban sor került a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokon megrendezett hagyományőrző néptáncgálán Belényesben. 2017-től állandó résztvevői a Csillagocska Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozónak, ott közös produkciót mutatott be a csoport a Köröstárkányi Serkentők kórussal.

A 2018-as Arany-emlékévben a csoport tagjai sóvidéki és mezőpaniti táncokat tanulhattak a Szigligeti Színház és a Nagyvárad Táncegyüttes Hídavatás című programjában. Tavaly az Ady-emlékév kapcsán a Tánc az Ugaron című programban szatmári koreográfiákat (tyukodi táncokat), illetve Ady Endrének A magyar Ugaron című versciklusából ihletődő jelenetsort adtak elő a tárkányi táncosok – sorolja Micle Rozália. Folytatva a sort megemlítendő, hogy Debrecenben, a Kárpát-medencei Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztiválon bemutatták a köröstárkányi táncot és az előző években tanult koreográfiákat.

A csoport tagjai lelkes fellépői a partiumi néptánc- és táncháztalálkozóknak, 2018-ban és 2019-ben az Erdélyi Táncháztalálkozónak is. Részt vesznek a hagyományőrző táborokon, a környező települések rendezvényein, s táncaikkal színesítik minden évben a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok programját is.

Készült az RMDSZ megbízásából