https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2897
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Kisnyégerfalva
Rovat: Életmód, Faluról falura
2020.09.03

Újra belecsapnának a lecsóba

Leginkább finanszírozásra lenne szükség ahhoz, hogy egy sikeresen kezdődött, majd támogatás hiányában elsorvadt programot, a lecsófesztivált újraélesszék Kisnyégerfalván.

Sokat hallhattak már a magyarországi Esztáron megtartott lecsófesztiválról, melyen Bihar megyei, így kisnyégerfalvi csapatok is megfordultak 2016–17-ben. Azt azonban kevesebben tudják, hogy ugyanezekben az években Kisnyégerfalván is tartottak hasonló rendezvényt. Amint azt Szatmári Ferenc RMDSZ-es helyi önkormányzati képviselő felidézte, a megkeresés a polgármesteri hivatalhoz érkezett, az említett két évben meg is tartották a rendezvényt, jól is sikerült, de később nem kaptak már rá támogatást.

Esztáron is sikeresen szerepeltek a nyégerfalviak, különdíjat is kaptak lecsójukkal, mondta Szilágyi Ferenc, s kérdésünkre elárulta: „A nyégerfalvi lecsóban az volt a különleges Esztárban, hogy miközben ők húst raktak bele, nálunk kolbász, tojás és padlizsán megy bele, meg rizst is tettünk.”

Mint mondta, a helybeliek is szívesen fogadták a lecsófesztivál ötletét, szép számmal gyűltek össze a gasztronómiai eseményen, tán még soha annyian nem voltak egy rendezvényen, és a fiatalok körében is sikere volt a programnak.

„A faluból jöttek az emberek összeállítani sátrakat, csapatok szerveződtek, külön női csapat is volt. Második évben egy ezerliteres üstöt használtunk, összegyűlt valami 3-400 kg zöldség, abból készítettük a lecsót” – emlékezett vissza Szilágyi Ferenc. Szerinte – ha kapnának akár helyi, akár megyei támogatást – gond nélkül újra lehetne éleszteni a lecsófesztivált, ami nemcsak helybelieknek volt kedves programjuk, de falu hírét is vinné, és erősítené a határon átnyúló kapcsolatokat is, hiszen ők is szívesen visszalátogatnának Esztárra.

Készült az RMDSZ megbízásából