https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2891
Szerző: Hajdu Attila
Település:
Rovat: Sport
2020.09.02

Ismét szabad sportolni, ám szinte lehetetlen

Május 15-én ért véget Romániában a március 16-án bevezetett szükségállapot, így elméletileg sportolhatnának is az embereknek. Azért csak elméletileg, mert míg a múzeumok, a vendéglátó egységek teraszai, majd a játékbarlangok is látogathatóvá váltak, addig a sportpályákat csak drákói szigorral megállapított orvosi előírások teljesítésével lehetett ismét birtokba venni.

A szükségállapot alatt nem volt ugyan teljesen tilos a testmozgás, ám csak az egyéni sportolást engedélyeztek a katonai rendeletek, azt is csak szabadtéren. A szükségállapotot követő készenléti állapot enyhített ugyan a megszorításokon, ám a sportolók számára nem adott lehetőséget az újrakezdésre. A kivételt a román férfi fociélvonal jelentette, a csapatok június 13-tól tértek vissza a pályákra. A másodosztályban kialakított hatcsapatos rájátszás július 3-án rajtolt, ám a harmadosztályban, két kivétellel, a befagyasztás mellett döntött a szövetség.

Megyei szinten a harmadosztályú tagság megszerzésére készülő Nagyváradi Atlétikai Club 1910 együttese kezdte el ismét az edzéseket, de egyelőre csak az egyéni erőnléti felkészülésre helyezte a hangsúlyt a szakmai stáb, ugyanis csak erre adott lehetőséget a tevékenységet szabályozó orvosi protokollum. Ahhoz, hogy csoportos edzéseket, majd felkészülési mérkőzéseket tarthasson a zöld-fehér gárda, szükség lett volna a keret teljes elkülönítésére és tesztelésre, hogy megállapítsák, van-e koronavírussal fertőzött egyén a csapatban. A tesztelés horribilis összeget emésztett volna fel a klubok költségvetéséből, ezért senki sem vállalta.

Időközben a Román Labdarúgó-szövetség (RLSZ) újratervezte a harmadosztályba jutásért sorra kerülő osztályozó menetrendjét. Eredetileg 21 párharc döntött volna a feljutásról, ám mivel a harmadik ligát befagyasztották, emiatt pedig nem lesz kieső, kevesebb megyei bajnoknak jut lehetősége a feljebb lépésre. Az RLSZ vezetői már májusban arról tájékoztattak, hogy 14, egyenként háromcsapatos minitornára kerül sor valamikor augusztus elején, s a csoportgyőztesek kapnak majd jogot a harmadosztályban való szereplésre. Az újrasorsoláson kiderült, hogy a bihari bajnokcsapat, a NAC 1910 elkerüli korábbi ellenfelét, Szilágy megye legjobbját (a Szilágysomlyói Sportul és a Zsibói Rapid küzd az elsőségért), helyette Szatmár és Kolozs megye bajnokával kell majd megmérkőznie az osztályozón. A lehetséges ellenfelek még nem ismeretesek. Az is kérdéses, mikor tudnak pályára lépni a csapatok.

Megyei szinten a Román Kupa elődöntőit tűzte műsorra a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (BMLE), mégpedig július 18-ra, a döntőt pedig 22-én vagy 25-én vívná a Nagyváradi Egyetemi FC–Nagyváradi AC 1910, illetve a Biharszentandrási Crişul – Borsi Viitorul találkozó győztese, de a június végén érvényben lévő szabályozások minimális esélyt adtak a játékra.

A BMLE a bizonytalanság ellenére sem tétlenkedett, s már az új idényt tervezi. A beiratkozás e hónap végén zárul, az idény pedig augusztus második hétvégéjén rajtol majd a Román Kupa első fordulójával, amelyben a megyei másodosztályú gárdák lépnek pályára. Egy héttel később már az első osztályú csapatok is bekapcsolódnak a küzdelembe, sőt augusztus 22-én a továbbjutott együttesek folytatják a küzdelmet. A bajnokságok elkezdését 29-re tervezte a megyei egyesület, ha minden feltétel adott lesz a játékra.