https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2890
Szerző: Hajdu Attila
Település: Nagyvárad
Rovat: Sport
2020.09.02

Az új stadionról kérdezték a váradiakat

A közösségi médiában tartott a nyáron közvélemény-kutatást Ilie Bolojan polgármester, aki arra volt kíváncsi, hogy milyen stadiont szeretnének a nagyváradiak.

Mint ismeretes, az önkormányzat lebontatná a Bodola Gyula Stadiont, helyette pedig egy modern sportkomplexumot építtetne. Sokakban, főként az idősebb nemzedék képviselőiben, ellenszenvet váltott ki, hogy az elöljáró a bihari labdarúgás bölcsőjének számító, 1924-ben megépített Bodola stadiont is meg akarja szüntetni azután, hogy a földdel tette egyenlővé a belvárosi Voinţa pályát. A terv támogatói viszont azzal érveltek, hogy a jelenlegi stadion elavult, és korszerűsítés után sem felelne meg az élvonal követelményeinek, emellett pedig a régi létesítményt csak akkor bontanák le, ha az újat már átadták.

Az új stadiont eredetileg Váradszentmárton határába tervezték, ám a nyár elején adódott egy új lehetőség, hogy az állami egyetem és a Rhédey kertben található Bihorul Sportiskola közötti területen építsék meg. Ekkor az is felmerült, hogy legyen-e benne atlétikai pálya (mint a modellnek választott Târgu Jiu-i stadionban), vagy csak futballra legyen alkalmas a létesítmény. E kérdésben a többség a második lehetőséget támogatta, a polgármester azonban kíváncsi volt arra is, mekkora befogadóképesség felelne meg a helyi igényeknek és jellegzetességeknek. Ebben már megoszlottak a vélemények: gazdasági szempontból a kisebb (12-15 ezer fős) létesítmény lenne indokolt, ám ha közép- és hosszú távra terveznek, akkor egy 20-25 ezer fős stadiont lenne érdemes építeni, amely nemzetközi események megrendezésére is alkalmas.

A Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület képviselői is állást foglaltak az ügyben, a nagyobb létesítmény mellett érvelve. A város dinamikus fejlődését a sportnak is követnie kell, ráadásul az eddig megtartott rangos nemzetközi vízilabda- (junior Európa-bajnokság, olimpiai selejtező, Bajnokok Ligája négyes döntő) és kosárlabdatornák (felnőtt női Európa-bajnokság csoportköre), valamint számtalan utánpótlás kontinenstorna nemcsak erkölcsi szempontból, hanem anyagilag is kedveztek a városnak. Egy korszerű, például a debrecenihez hasonló stadion révén akár nemzetközi tornákat is rendezhetne közösen a két város. A labdarúgó-egyesület vezetői arra is rámutattak, hogy a jelen mellett a jövőt is érdemes szem előtt tartani. A helyi férfi-kosárlabdacsapat példáját hozták fel, amely 15 évvel ezelőtt alig pár száz néző előtt lépett pályára, ám az elmúlt öt évben háromszor is országos bajnok lett, így teljesen indokolttá vált egy új, 5000 férőhelyes sportcsarnok megépítése. A létesítmény átadását jövő nyárra tervezi a városvezetés. Mivel az új futballstadion nemcsak sportrendezvények helyszíne lehet, az egyesület egy mobil tető ötletét is felvetette annak érdekében, hogy az időjárási viszonyoktól függetlenül meg lehessen tartani a meccseket vagy a koncerteket.

Hogy milyen lesz, és hol épül majd fel az új stadion, azt egyelőre még nem tudni, az viszont sokatmondó lehet, hogy június végén a városvezetés elutasította egy helyi sportember és vállalkozó, Ion Marin ajánlatát, aki egy Várad és Fugyivásárhely közötti kéthektáros telket adott volna díjmentesen annak érdekében, hogy a nagyobb kapacitású stadion épülhessen meg.