https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2889
Szerző: Közlemény
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2020.09.01

Kikerült a Szent László hídra a magyar elnevezés

Az RMDSZ hivatalosan, többször is kérte, hogy a nagyváradi városháza magyarul is tüntesse fel a Szent László híd elnevézését. Erre most került sor.

A nagyváradi helyi tanács 2015 márciusában határozott arról, hogy a központi, egykori Kishidat (vagy ahogy a románság használta: Ferdinand hidat) a városalapító királyról, Szent Lászlóról nevezzék el. Az azóta eltelt időszakban a Sebes-Körösön átívelő közúti hidat modernizálták, átépítették, de a névtáblák nem kerültek ki. Az RMDSZ nagyváradi városi tanácsi frakciója 2018. január 8-án ismét kérvényezte a városháza műszaki igazgatóságától a hidak nevét tartalmazó, többnyelvű táblák kihelyezését.

Ugyanabban az évben, január végén meg is jelentek a pannók a főtéri Szent László, a Széles utcai (Decebal) és a várad-őssi (Densușeanu) hídon, de csak románul feliratozva. Így lett a Nagyvárad városalapító lovagkirályáról, Szent Lászlóról elnevezett híd „Podul Sf. Ladislau”. Pető Dalma RMDSZ-es városi tanácsos már másnap újabb beadvánnyal fordult a városházához, ezúttal Ilie Bolojan polgármesternek címezve kérését, hogy az RMDSZ eredeti beadványának megfelelően a román mellett magyar nyelven is tüntessék fel a híd elnevezését.

„Bő két évet kellett várni arra, hogy a nagyváradi városháza teljesítse kérésünket, de erre kedden reggel sor került, és kikerült a híd elnevezése a román mellett magyar és angol nyelven is. Választási kampány lévén ezt az eredményt többen a maguk számlájára akarják írni, azonban kétségtelen és visszakövethető a sajtó beszámolói alapján, hogy az RMDSZ volt az a közösségi szervezet, amely hivatalosan, többször is kérte a magyar név feltüntetését. Örvendünk annak, hogy a váradi magyarságnak ez a vágya teljesült” – fogalmazott Pető Dalma önkormányzati képviselő.