https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2873
Szerző:
Település: Hegyközszáldobágy, Hegyközújlak
Rovat: Faluról falura
2020.08.30

Köves út épült Újlak és Száldobágy között

A Bihar Megyei Tanács támogatásával sikerült járhatóvá tenni a Hegyközújlak és Hegyközszáldobágy közötti 3,2 kilométeres utat. A munkálatokat 2019 végén végezték el, és bebizonyosodott, jó döntés volt rendbe tenni az ezeréves utat.

Az illető útszakasz az utóbbi években, évtizedekben csak dűlőútként szolgált, jószerével csak a gazdák használták, és szekérrel, traktorral vagy terepjáróval lehetett rajta közlekedni. Valamikor azonban ezen az úton jártak Újlakról Száldobágyra és Nagyváradra az emberek. Amikor megépültek a műutak, a közúti forgalom is áttevődött a 767F jelzésű megyei és a 37-es községi útra. Ezzel együtt az újlakiaknak nagyon sokáig csak kerülővel sikerült eljutniuk Száldobágyra vagy a megyeszékhelyre. Ezen a helyzeten változtatott a Hegyközpályi Polgármesteri Hivatal, amely a Bihar Megyei Tanácstól kért és kapott segítséget.

A dombok között kacskaringózó szekérútnak alapot készítettek, megerősítették és lekavicsozták, lehengerelték, mindkét oldalon árkot ástak. Az úton így viszonylag könnyen és kényelmesen lehet közlekedni, de mindenképpen gyorsabban, mint korábban a kerülők megtételével.

A község közúti fejlesztéseiről szólva Bódi László mentős asszisztens elmondta, hogy nemcsak községbeli magánemberként, hanem szakmai szempontok alapján is kijelentheti, sokat számít a Hegyközben az utóbbi évek útjavítása. Amikor szükség van rá, a mentőautóval lényegesen rövidebb idő alatt ki tudnak szállni a beteghez, illetve, ha kell, kórházba tudják vinni. Emellett a helybéliek is időt és pénzt spórolnak meg, mivel a jobb utakon könnyebben, kevesebb üzemanyaggal tudnak közlekedni, továbbá a gépkocsik meghibásodása is ritkább.

Készült Hegyközpályi Község Polgármesteri Hivatala megbízásából