https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2852
Szerző: Szűcs László
Település: Szalárd
Rovat: Közélet
2020.08.29

Szalárd vonzóvá vált a fiatalok számára

Beszélgetés NAGY MIKLÓSSAL, Szalárd község polgármesterével

Több mint három évszázada Szalárd város volt. Ma az ugyancsak gazdag múltú Hegyközszentimrével és Jákóhodossal közös községben a jövőt építő szándék kétségtelenül a városiasodás, a kisrégiós központtá válás irányába mutat. Mondhatni méltón a hagyományokhoz.

– Annak, aki ritkábban jár ebben a községben, leginkább az a szembetűnő, hogy Szalárd és a hozzá tartozó falvak – Jákóhodos, Hegyközszentimre – immár több irányból is megközelíthetővé váltak. Ez egy tudatos program eredménye?

– Amikor Szalárd polgármestere lettem, elkezdtünk gondolkodni rövid, közép- és hosszú távú fejlesztéseken. Azzal a szándékkal, hogy az itt élők otthon érezzék magukat. Ehhez fontos, hogy könnyen el lehessen jutni A pontból B pontba. E tekintetben az volt a prioritás, hogy ne csak a Nagyvárad–Margitta út irányába legyen Szalárdnak összeköttetése, ne csak onnan lehessen megközelíteni. Most már észak-déli irányból is megközelíthetők vagyunk, hiszen összekötöttük Szalárdot Síterrel, egy másik lépésben pedig Hegyközszentimrét Biharfélegyházával, Biharvajdán át. Így most a Hegyköz is átjárhatóbb lett. Egy harmadik lépcsőfok volt, amikor a község három faluját kötöttük össze új aszfaltos úttal, elérve Hegyközkovácsinál az országutat.

– Bátran fogalmazhatunk úgy, hogy mára ez a három falu nem csupán községet, hanem közösséget is alkot?

– Ez volt a fontos számomra. Régebben szomorú volt látni, hogy a három falu mondhatni elvolt a maga bajaival, a települések s a lakóik el voltak távolodva egymástól. Én azt vallom, hogy a mában építjük a jövőt. Hogy milyen lesz az a jövő, jelentős mértékben múlik a polgármesteren. Nem könnyű egy önkormányzatot vezetni, sokszor ez is olyan, mint a feleség munkája, amit a férj nem vesz észre vagy nem értékeli. Pedig a házból, a lakásból sem könnyű otthont teremteni. Nekünk is az volt a fontos, hogy a községben élők otthon érezzék magukat. Ma már elmondhatjuk, Szalárd vonzóvá vált, máshonnan is jönnek ide dolgozni, telket venni. Mert ez egy békés település. Vannak persze itt is, akik nem szeretik a polgármestert, akik elégedetlenek az önkormányzattal. Miért ezt az utcát aszfaltoztuk, miért nem amazt? Ezekből a kritikákból is próbálunk tanulni, az elismerő szavakból pedig erőt meríteni.

– Miként jellemezné a hivatal dolgozóit, akikkel együtt terveznek, dolgoznak?

– Köszönetet szeretnék mondani annak a csapatnak, amelynek tagjai mögöttem állnak, mind a hivatal alkalmazottai, mind az önkéntesek. Egy polgármester nem lehet magányos farkas. Mindenütt nem is tud ott lenni. Fontos, hogy a három falu képviselői mellett az egyházainkkal és az iskolával is együtt tudunk gondolkodni. Ez a csapat rengeteget épített az utcai világítástól kezdve a vízhálózatig, utak aszfaltozásáig. De a legfontosabb az, és arra vagyok a legbüszkébb, hogy ezzel együtt közösséget is tudtunk építeni. Szalárd elindult egy olyan irányba, amelyről már senki nem tudja letéríteni. Elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen, s abból építkezünk, hogy mindenki jó valamiben. Az is nagyon fontos jelzés számomra, s örömmel tölt el, hogy amióta a hivatalt vezetem, ugyanaz az ember az alpolgármesterem, egy irodában dolgozunk. S mellettem van Walti, Kindle Walter, a községmenedzser, akire második alpolgármesterként tekintek. Hogy mennyire közösségként működünk, azt jól jelzi, hogy amikor tavasszal döntöttünk a polgárőrség létrehozásáról, egyetlen Facebook-felhívásra 24 órán belül ötvenen jelentkeztek. Azóta mondhatni megszűnt a településen a bűnözés.

– Mit emelne ki a most záruló mandátum eredményei közül, milyen folyamatban lévő, illetve lezárt projektjeik vannak?

– Valóban, ezt ketté kell választani, hiszen onnan kezdve, hogy egy projekt tervezésének nekilátunk, 5-6, esetenként 7-8 esztendő is eltelhet az átadásig. Nekünk jelenleg 18 pályázatunk van különböző fázisban, uniós, kormányzati, megyei. Sokan azt hiszik, ott a kalapban a sok pénz valahol Brüsszelben, csak megnyomjuk a gombot, s már minden működik is. Nem így van, az eredményekért nagyon sokat kell dolgozni. Már azért is, hogy egy pályázatot megnyerjünk, elkészüljenek a hatástanulmányok, meglegyenek az engedélyek. Szentimrén most a kultúrházat építjük, Hodoson egy közösségi házat, Szalárdon elkészült az egészségügyi központ. Vannak olyan terveink is, amelyek még nem látszanak, de ezekre is aláírt szerződéseink vannak. Új épületszárnyat építeni a szalárdi kisiskolásoknak, hogy a kicsik és a nagyok ne együtt legyenek. Konyhával, étkezővel is felszereljük, a tervek már készen vannak. Az ingyenes házhelyosztás, a 27 lakásos ANL-tömbház után pedig tervezzük egy fiataloknak szánt lakópark megépítését óvodával, iskolával, üzlettel. Folytatni szeretném a településeket összekötő utak fejlesztését is, hogy Szalárd községet összekössük Szentimrén keresztül Szentjobbal, azonkívül Szalárdot Paptamásival az ezeréves út nyomvonalán. Ezekre már megvannak a tervek, arra is gondolunk, hogy a majdani sztrádára jól tudjunk rácsatlakozni. Egy másik, igencsak előrehaladott tervünk, hogy minden önkormányzati ingatlant termálvízzel fűtsünk, ezzel összefüggésben egy kisebb fürdőt is létrehozhatnánk.

– Mindezeket hallva, illetve a községközpontban körülnézve az az ember benyomása, hogy ezek a változások egyféle városiasodási folyamat szándékát is tükrözik.

– Köszönöm, hogy ezt észrevette, jólesik. Sokat dolgozunk azon, hogy Szalárd község visszanyerje egykori fényét. Az 1700-as évekig Szalárdnak városi rangja volt. Nekünk nem feltétlenül az a célunk, hogy ismét város legyen Szalárdból, de az igen, hogy igenis váljon e kistérség központjává, ahogy egykor innen irányították ezt a régiót Tamásitól Micskéig, a Hegyközt is beleértve. A lakossági nyilvántartó, a tűzoltóság, a mentő ma is több községet lát el. Sokan ide jönnek dolgozni, itt vásárolnak, itt jönnek a bankba. Egy korszerű piacteret is szeretnék kialakítani, fedett piacot, amely mindennap nyitva van, s ahol a gazdáknak arra is lehetőséget kínálunk, hogy tárolni tudják a terményeiket, ne kényszerüljenek azonnal dömpingáron eladni.

Készült a Szalárdi Polgármesteri Hivatal megbízásából