https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2841
Szerző:
Település: Jákóhodos
Rovat: Faluról falura
2020.08.29

„Amilyen kicsik vagyunk, olyan erősek”

Jákóhodoson jól bevált recept szerint tartják meg a rendezvényeket, mindegyik a helyi önkormányzat, az iskola és az egyházközség közös szervezésében zajlott, az együttműködés, összedolgozás mintapéldájaként – jelentette ki büszkén TELEKI ENIKŐ helybeli tanítónő.

A hodosi eseményeket a helyi iskola tornatermében vagy az udvarán rendezik meg, mint például a Családi Napot. Az iskolai és egyházi épületek nagyon közel vannak egymáshoz, így a helyszín nem jelent gondot a közösen szervezett ünnepségek alkalmával. Egymást támogatva, összeszokott csapatként működve garantált a siker.

 

Felújított iskolaépület

Teleki Enikő tanítónő tősgyökeres hodosi, elsőként a helyi iskolát mutatta be. Több városi tanintézetet is megszégyenítő, gyönyörű iskolaépülettel rendelkezik a falu a helyi önkormányzat gondoskodásának köszönhetően. Korszerűsítették a benti mosdókat, központi fűtési hálózatot hoztak létre, tornatermet építettek, tehát egy minden igényt kielégítő, modern tanintézetük van.

A gyereklétszám egy kicsit csökkent, de a mostani születési tendenciákat figyelembe véve ez növekedni fog a remények szerint. Jelenleg egy összevont iskolai osztály működik a tanintézet emeletén, valamint egy óvodai csoport a földszinten. Az oktatás magyar nyelven folyik, ide IV. osztályig lehet járni, ötödiktől általában Szalárdra mennek a gyermekek.

Családias játszótereket alakítottak ki

Amikor rendbe tették az iskolaépületet, sikerült egy gyönyörű udvart, játszóteret is létesíteni. Ezen a lehetőségen felbuzdulva nyáron is ide járnak a gyerekek, pedig ebben az időszakban máshol inkább elkerülik az iskolát.

Az önkormányzat kialakított egy újabb játszóteret egy leromlott legelő helyén, szinte a falu központjában van. Ez is nagyon közkedvelt lett, ugyanis családias, szép, barátságos környezetben található. A terület füvesített, fásított, padokkal, hintákkal, csúszdákkal szerelték fel. Ami fontos, hogy a terület zárt, be van kerítve, így a gyermekek biztonságos körülmények között játszhatnak, szórakozhatnak. Betartva a szükséges előírásokat, a járvány idején is használható a játszótér, a gyermekeket lehet kisebb közösségbe vinni.

Hatékony összefogás

– Amilyen kicsik vagyunk olyan erősek – mondja Teleki Enikő. Nagyon hatékony az összefogás, a szülők mindenben támogatják az iskolát, s belátják, hogy nagyon fontos az összhang a diákok nevelésében. Kitűnően működik a szülő–gyerek–iskola kapcsolat.

Hozzátette: nagyon örül annak, hogy bár kevesen vannak az elemi osztályokban, de a szülők többsége ide járatja gyermekét. Persze vannak olyanok is, akik Szalárdra, Nagyváradra vagy máshová viszik csemetéjüket. Mivel jó a kapcsolat a szülőkkel, az önkormányzattal, az egyházzal is, sok rendezvényt tudnak szervezni nemcsak az iskola vonatkozásában, hanem falusi, illetve községi szinten.

Számos iskolai tevékenységet bonyolítanak le. Ilyen például az idősek napja, ez azért is fontos, hogy a gyermekek megtanulják tisztelni és értékelni az idősebb nemzedéket, érezzék, hogy milyen megfogni egy idős kezet, és támogatni őt.

Ünnepek alkalmával mindig megtartják a karácsonyi játszóházat, a farsangi ünnepséget. Ezek nem csupán iskolai rendezvények, hanem ezekbe a tevékenységekbe bevonják a községben élő szülőket, fiatalokat, időseket is. Időnként nótaesteket is szerveznek.

Hodos nevezetű testvértelepülések

Teleki Enikő számolt be arról, hogy több testvértelepülésük van, elsősorban a Hodos nevezetű települések. Nagy Miklós polgármester és Kendi Dezső alpolgármester megkereste ezeket a falvakat, s testvértelepülési megállapodást kötöttek velük: a szlovákiai Nemeshodossal, a szlovéniai Őrihodossal, a szerbiai Bácsfeketeheggyel és a Maros megyei Székelyhodossal

Évente június végén szervezik meg a Jákóhodosi Családi Napot, erre meghívják a testvértelepülések képviselőit. Ez egy jellegzetesen családias hangulatú rendezvény, melyen a helyi gyermekek, fiatal tehetségek, énekesek, bemondók kapnak bemutatkozási lehetőséget. Őket emelik ki elsősorban, ezáltal is bátorítják a helyi közösséget, hogy értékeljék ezeket a tehetségeket. Persze fellépnek ilyenkor a testvértelepülések fiataljai is, például a nemeshodosi Megmaradásunkért elnevezésű énekkar.

Készült a Szalárdi Polgármesteri Hivatal megbízásából