https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2839
Szerző:
Település: Hegyközszentimre
Rovat: Életmód, Agrárvilág, Közélet
2020.08.29

A jó borok és a lovak szerelmese

NAGY SÁNDOR Hegyközszentimrén született. Tizenöt éve költözött a domboldalban fekvő birtokára, ahová szépen gondozott szőlőlugasok közt vezet az út.

Többek között szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozik Nagy Sándor, impozáns szentimrei pincéjében szinte megszámlálhatatlan féle saját készítésű bor érlelődik. Hogy csak párat említsünk a felhozatalból: királyleányka, chardonnay, szürkebarát, rajnai rizling, cabernet sauvignon, merlot és még sorolhatnánk.

Nagy Sándor tizenkét esztendeje minden évben megszervezi a szentimrei borversenyt. Az elsőt szinte teljesen egyedül rendezte meg, ajándékként ötvenedik születésnapjára. A helyieknek annyira megtetszett, hogy azóta minden évben, kihagyás nélkül megtartják. A résztvevők bárhonnak jöhetnek, akár a határon túlról is, különféle saját készítésű borokkal nevezhetnek be. Történt már olyan, hogy 250 féle bor közül kellett kiválasztani a legkiválóbbakat, tehát a zsűrinek nem volt könnyű dolga. Nagy Sándor Nagyváradon borkóstolói tanfolyamot is végzett, a jó bort megismeri száz közül is, így, ha hívják, más településekre is szívesen megy zsűrizni. A rendezvény mindenki számára nyitott, nemcsak a versenyzők, hanem érdeklődők is jöhetnek. A rengeteg résztvevő miatt olykor problémát jelentett a helyszűke, de az új kultúrotthon felépülésével ez is megoldódni látszik.

Nagy Sándor életében fontos szerepe van a hagyományőrzésnek, ezt támasztja alá, hogy tagja a Vay Ádám Kurucezrednek. Az ezred tizenkét tagjával együtt a régi hagyományokat elevenítik fel, korhű öltözékben, karddal és teljes felszerelésben. Különféle rendezvényeken vonulnak fel vagy éppen díszőrséget állnak. Gellért Gyula nyugalmazott esperessel, dandárezredessel együtt csatajeleneteket állítanak össze a régi idők összecsapásainak felelevenítésére.

Minden év szeptemberének első szombatján lovas napokat rendeznek fogathajtással és lóversennyel. Az előfutam reggel 10 órakor kezdődik, ez után a továbbjutó lovaknak pihenniük kell. A középfutam délután egykor kezdődik, a döntő pedig késő délután. A győztes jutalma kupa és oklevél. Bárkit szeretettel várnak, így mindig akadnak érkeserűi, kisszántói, nagyszántói, borsi, szatmári, de magyarországi lovasok is. A polgármesteri hivataltól minden támogatást megkapnak, az anyagitól a morálisig, és a polgármester maga is tagja a helyi hagyományőrző kurucezrednek.

Készült a Szalárdi Polgármesteri Hivatal megbízásából