https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2794
Szerző:
Település: Gálospetri
Rovat: Életmód, Faluról falura, Gazdaság
2020.08.25

A pályázás jelentheti a tó jövőjét

Gálospetri határában található egy 22 hektáron elterülő tó, ami részben természetes forrásokból táplálkozik, de az ötvenes-hatvanas években mesterségesen is duzzasztották. Tavaly óta köves úton könnyebben megközelíthető a tó környéke, helyiek mellett környékbeliek, sőt Szatmár megyeiek járnak oda.

A kárász, a ponty, a törpeharcsa és a naphal is megél a Gálospetri mellett található tóban. Egyébként nemcsak a halastóhoz jutnak el az emberek könnyebben tavaly óta, a Gálospetrit Érmihályfalvával összekötő út hozzájuk tartozó, 3 kilométeres részét is leaszfaltozták, így a gazdák is könnyebben megközelíthetik a földjeiket, s a két település között is egyszerűbb lesz közlekedni, ha az út Mihályfalvához tartozó részét is aszfalt borítja majd.

A gálospetri tavat elméletileg a helyi tanács üzemelteti, de Értarcsa község költségvetéséből eddig nem volt lehetőségük pénzt költeni az egyébként félig náddal, sással benőtt állóvíz és környéke fejlesztésére. Minderről már Bordás Károly polgármesterrel beszélgetünk, aki elmondta, egyelőre arra sem volt fedezetük, hogy körbekerítsék a tavat, hogy legalább az orvhorgászokat távol tartsák.

„Ez egy nagyon nagy érték a település számára” – mondja az elöljáró, s optimistán hozzáteszi: „A következő hétéves uniós költségvetési periódus idején biztos lesz rá lehetőség, hogy pályázzanak a tó fejlesztésére, akár valamelyik természetvédelmi projekt keretén belül. Bérbe most hiába is adnák, hiszen a működtetőnek biztosan nem lenne elegendő pénze a tó és környéke fejlesztésére, a befektetés amúgy sem térülne meg.”

A megoldás tehát az, hogy pályázni kellene, esetleg majd ezt követően kötni szerződést egy vállalkozóval a tó üzemeltetésére. „Mi most is megszabadulhatnánk a felelősségtől, a legboldogabb a polgármester lehetne, ha bérbe adná, hiszen akkor nem jönnének állandóan a nyakára a különféle hivataloktól, a vizesek, a környezetvédelmisek. Ahogy mondtam, ez érték, okosan kellene a község hasznára és a jövő generációknak megőrizni” – mondta az elöljáró.

Készült az Értarcsai Polgármesteri Hivatal megbízásából