https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2787
Szerző:
Település: Biharfélegyháza
Rovat: Hitélet
2020.08.24

Hasznos és esztétikus közösségi terek

Arra kértük Szabó Zsolt félegyházi tiszteletest, mondjon néhány szót az általuk működtetett közösségi épületekről, az ott szervezett tevékenységekről.

Teleház

"A félegyházi református egyházközség valamikor rendelkezett egy fiú- és leányiskolával, melyhez szolgálati lakások is tartoztak, de kultúrotthont is épített az egyházközség, ezek az államosítás után a roman állam tulajdonába kerültek, többségüket később elbontották,visszaszerezni már nem lehetett. Volt egy olyan célkitűzésünk, hogy amit az egyházközség elveszített, azt próbáljuk visszaszerezni, ezért vettünk meg egy parasztházat 30 ár területtel, ahol a teleház működik. Itt rendszeresen volt informatikai képzés iskolásoknak, 2002-ben nem sok számítógép működött a faluban, de itt igen. Aztán volt felnőtteknek képzés, külön a félegyháziaknak, külön a vajdaiaknak. Volt foglalkozás hátrányos helyzetben lévő roma gyerekekkel,volt az analfabétákkal való foglakozás, a felzárkóztatásukat szerettük volna előrevinni, ezt szolgálta ez a program. Szakavatott pedagógusok foglalkoztak velük sok even át, de volt felnőttképzés is. Magyarországról Nagyrábéval és Hajdúbagossal tartottunk hosszú ideig kapcsolatot, ahol teleházat működtettek francia mintára, melynek célja a vidéken élő ifjúság felzárkóztatása a városhoz. Ugyanitt szerveztük meg minden évben a táborainkat, nagyon nagy részvétellel, sajnos az idén a járvány miatt nem tudjuk megszervezni."

Levente-ház

A Levente-házról ugyancsak a lelkipásztor beszélt, aki elmondta, ez amolyan társa a teleháznak, és csak tíz évvel később tudták megvásárolni, a teleház után. „A Levente-háznak az az érdekessége, hogy, ugye, van nekünk 13 mártír leventénk, akikről évről évre megemlékezünk, így ápolunk kapcsolatot a magyarországi Nádudvarral. Az érdessége ennek a háznak az, hogy a 13 mártír között volt egy áldozat, Sajti Sándor, aki ennek a háznak lett volna az örököse. A Levente-ház 2003-ban került az egyházközség tulajdonába, ebben a házban a helytörténet, a múlt örökségét megidéző tárgyak vannak, a 13 leventeáldozat emlékeit is őrizzük, s mindig megmutatjuk a következő generációnak. Az udvaron szálláshelyeket is tudunk biztosítani."

Fehér-ház

"A Levente-ház szomszédságában van egy, a főútra néző épület, ahonnan a család kihalt, vagy négy évig senki még ajtót sem nyitott; mint jó szomszéd, mi takarítottuk, hogy legalább ne legyen körülötte dzsungel. Majd megjelentek az örökösök Magyarországról, Kecskemétről és hajlandóságot mutattak, hogy eladják az épületet, akkor megvettük a Fehér-házat. Ez még nem kőbe vésett név, de ha a felújítását be tudjuk fejezni, én ragaszkodom hozzá, az idősgondozói szolgálatunknak lenne ez a székhelye. Azért Fehér-ház a neve, mert minden ispotály fehér volt, és ez lenne az időseknek a menedékháza, ide jönnének egy-egy délután,  ahol tudnának találkozni, nappali központ lenne, ahol jó körülmények között el tudnának beszélgetni egymással."

Készült a Biharfélegyházi Polgármesteri Hivatal megbízásából