https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2725
Szerző:
Település: Érmihályfalva
Rovat: Kultúra
2020.08.18

Olvasnivalót minden korosztálynak

Az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtárban jelenleg több mint 20 ezer kötet található, melyek szinte állandó  körforgásban vannak a látogatók között. Minden évben igyekeznek megújítani az állományt.

Borbély-Simon Andrea könyvtáros elárulta, hogy elsősorban diákok látogatják a tékát, túlnyomó részben kötelező háziolvasmányokat kölcsönöznek ki. A középkorosztályból származó olvasói réteget is igyekszenek kiszolgálni, bestsellereket szereznek be számukra. A fiatal generáció a divatos könyvek iránt érdeklődik, például nagyon kedvelik a kortárs magyar szerzőt, Leiner Laurát. Ezért Leiner- köteteik is vannak. Megpróbálják ily módon is becsalogatni a könyvtárba a fiatalokat , hogy ne csak a  háziolvasmányokat vegyék ki, hanem szórakozásból is olvassanak.

A könyvtárnak van egy kiállítóterme, s ott 2-3 havonta különféle kiállításokat tartanak.

Nemzetközi alkotótábor Érmihályfalván

Borbély-Simon Andrea könyvtáros elmondta, hogy Érmihályfalván nagyon jó művészeti élet van, köszönhetően a rendszeresen megszervezett alkotótábornak is. Ugyanis a városban fafaragók, festők, bőrdíszművesek, üveg- és porcelánfestők tevékenykednek. Ők mind mihályfalviak, és a tábor állandó résztvevői.

Az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könytár szervezésében 12 év óta folyamatosan tartottak nemzetközi alkotótábort. A helyiek mellett magyarországi, szlovákiai és lengyelországi résztvevőik is voltak. Általában a táborba járó alkotók száma12-18 közötti. Az évente szervezendő alkotótábor finanszírozására pályázatot nyújtanak be, továbbá az önkormányzat is támogatja. Ez a tábor egy hétig tart. A szervezők adnak két vásznat, ételt és szállást is biztosítanak, míg a festékeket, a kellékeket a művészek hozzák. A rendezők által megállapított egyetlen kritérium, hogy két alkotásukat Érmihályfalván kell hagyniuk, ami gazdagítja majd a könyvtár állományát.

Közösségteremtő néptánc

Nyakó József polgármester felhívta a figyelmünket arra, hogy Borbély-Simon Andrea a könyvtárosi tevékenysége mellett a közel 30 éves Nyíló Akác Néptáncegyüttes vezetője a férjével együtt. Ő inkább az utánpótlással foglalkozik, a férje pedig a felnőtt csoporttal.

Érdekesség, hogy Borbély-Simon Andrea a lánya a Nyíló Akác Néptáncegyüttes egyik alapítójának, Simon Andrásnak, vagy ahogy mindenki ismerte, András bátyónak, akit még az idősebbek is így szólítottak.

Borbély-Simon Andrea elsősorban táncoktatásban és a koreográfia készítésében segíti az együttest. Heti három alkalommal van próba, amelyek nagyon jó hangulatúak, több korosztállyal foglalkoznak,  kezdve 3 évesektől egészen 30-40  éves korosztályig. A néptáncegyüttes tagjainak száma 60-80 közötti.

Azt, hogy aNyíló Akác Néptáncegyüttesnek milyen fontos közösségépítő- és erősítő szerepe van, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Borbély-Simon Andrea is ott ismerte meg későbbi férjét.

Készült az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal megbízásából