https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2721
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Érmihályfalva
Rovat: Sport
2020.08.18

Keleti harcművészet az érmelléki homokon

Az Aladin Hero Team sportklub közel ötven tagot számlál Érmihályfalván. Négyéves apró gyermekektől kezdve fiatalok és felnőttek is hódolnak e keleti harcművészeti ágnak, a kempónak.

Negyedszázados múltra tekint vissza a helyi formáció megalakulása. A viszonylag nagyszámú sportoló edzőjének,  Kovács Zoltánnak a munkáját Somogyi Krisztián, Sütő Zsolt és Szallai Szilárd segíti.   

Szallai aledzőt sikerült „pennavégre” kapni, aki készségesen beszélt e sportág helyi vonatkozásairól. Aki nem tudná, ez egy kevert harcművészeti ág, a japán kempóval azonos, aminek magyar jelentése: az ököl igazsága. A mellettem ülő aledző egyáltalán nem tükrözi a sportág nevében hordozott vadságot, keménységet, brutalitást. A mosolygós arcú fiatalembernek sikerül megnyugtatnia, hogy nyugodtan ököltávon belül maradhatok, mert az igazi sportemberek soha nem agresszívak, kerülik a konfliktushelyzeteket.

A kempo sportágon belül három feladatsor létezik, a formagyakorlat, amely elméleti elemeket is tartalmaz a technikai kivitelezés mellett. Az önvédelem során már esetleges utcai szituációkat gyakorolnak, amikor kés, bot, akár lőfegyver is előkerülhet. A harmadik, immár keményebb változat a szemtől szembeni harc. Ez utóbbin belül több ágazat is létezik. Miután jól kiokosodok az általam ismeretlen harcművészet alapfogalmaiból, azt is megtudom, hogy Szallai Szilárd tizenegy éve tagja a csapatnak.

Több hazai és nemzetközi versenyen is sikeresen szerepeltek, 2012-ben például egy németországi versenyen három első helyet is bekasszíroztak. Rá két évre a Magyarországon megrendezett IKF világbajnokságon négy bajnoki címet szereztek. Bár most teremben nem lehet edzeni, de szabadtéren gőzerővel készülnek a decemberben Budapesten megrendezésre kerülő világbajnokságra.

A koronavírus-járvány megjelenése előtt heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken tartottak edzéseket abban a teremben, amelyet az önkormányzat biztosít a számukra. A versenyekre való utaztatás költségeinek egy részét a polgármesteri hivatal minden alkalommal kifizeti.

Készült az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal megbízásából