https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2720
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Érmihályfalva
Rovat: Sport
2020.08.18

A kézilabdasport megszerettetése a cél

Ahogyan a fiúk esetében bevezették a gyerekkortól való futballozást, akként az aprócska leánykákat is bevonták a mozgás megszerettetésébe Érmihályfalván.

Erre lehetőségük is nyílt a Szatmár-Ferencváros határon átívelő női utánpótlás kézilabda projekt partnereiként. Bihar megyéből Érmihályfalván kívül Szalacs és Székelyhíd csatlakozott a kezdeményezéshez. A projekt elnevezése nem véletlen, a Szatmárról Magyarországra áttelepült Kiss Sándor Zoltán kézilabdázó kezdeményezésére született, első körben azzal a célzattal, hogy szülővárosa sportéletét fellendítse. A hat évvel ezelőtt startolt, az elmúlt évben finisébe érkezett kezdeményezés időközben kibővült a bihariakkal. De hogy ne haljon el a jó irányba haladó munka, az eddigieket túlnőve Partiumi Kézilabda Akadémiaként fut tovább, immár más erdélyi megyék lánycsapatait is bevonva soraikba.

A Magyar Kézilabda Szövetség támogatását bírják, hisz több, mint ezer kislányt sikerült toborozniuk a kézilabdázás megszerettetésére – sorolta a legújabb fejleményeket Csengeri Csongor érmihályfalvi edző. Két csapatuk, az U9 és az U10 „átjátszik” a magyarországi bajnokságba. Több játékosuk anyaországi csapatok színeiben lép pályára. Újdonságként szervezik a saját „házi” bajnokságukat is, amelyre az erdélyi megyék csapatai nevezhetnek be. Ennek a lebonyolítási módja még szervezés alatt áll.

Jelenleg 53, nyolc és tizennégy év közötti, csapatokban játszó gyermekkel foglalkoznak. A nyolcéveseknél kisebbek, mert olyanok is vannak, szivacskézilabdával gyakorolnak, elkerülendő a kisebb sérüléseket. Ez megközelítőleg ugyanazon tulajdonságokkal bír, mint a standard kézilabda, nyilvánvalóan méretében kisebb a megszokottnál, könnyebb és egy kicsit „lassúbb” –  sorolja Csengeri. A projekt célkitűzése többrétű: egyrészt a kézilabda megszerettetésére, a fiatalok mozgásigényének növelésére, valamint a kimagasló tehetségek felfedezésére fókuszálnak.

Az önkormányzat támogatását bírják, a helyi költéségvetésből biztosítják a felszereléseket, az utaztatást. A csapatok felkészítése, amit Csengeri kollégájával, Budár Bálint edzővel lát el, már sikeres eredményeket is mutat. Az elmúlt évben Budapesten vettek részt egy nemzetközi megmérettetésen, ahol Romániából, Magyarországról és Szlovákiából voltak a résztvevő lánycsapatok. A Ferencváros korosztályos csapatával is pályára kerültek, s méltó ellenfélnek bizonyultak velük szemben is.

Készült az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

 

 

 

.