https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=272
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Bihardiószeg
Rovat: Agrárvilág, Közélet
2018.05.29

Bakatorünnep Diószegen

Több száz éves fák alatti zöldben, ízek, illatok bűvöletében zajlott május utolsó szombatján a II. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál Bihardiószegen.

Minden korosztálynak kellemes időtöltést kínált a Zichy-kastély kertjében megtartott eseménysor. A gyermekek számára önfeledt szórakozást nyújtott a játszótér, kézműves foglalkozás is várta a kicsiket, Miklós János és a Tokos zenekar pedig gyermektáncházat rögtönzött. Az ízlésesen kivitelezett faházak is megteltek árusokkal. Finom sültek illata terjengett a levegőben, amire jó nyomtatékul szolgáltak a finomabbnál finomabb borfélék. Mert csak kiváló minőségű borokat engedtek oda.

Március végén tartották meg a fesztiválra jelentkező nedűk zsűrizését, ennek eredményeként 19 borosgazda 47 italát kóstolhatták a fesztiválozók. Emellett számtalan pálinkaféleség közül is válogathattak. Egy elkapott beszélgetésfoszlány tanúsága szerint az egyik látogatónak a bodzapálinka nyújtott maradandó íz- és illatélményt. A pálinka mellé igen ajánlottak a sajtféleségek, ezekből is bőven kínált egy biharkeresztesi termelő. Mások is érkeztek a határon túlról, számos magyarországi és Kárpát-medencei borvidék képviseltette magát. A kínálat gazdagsága itt nem ér véget: ízesített tormakrémeket, vegyes és akácmézet, mangalicaszalonnát, -sonkát, -kolbászt és biotermékeket lehetett vásárolni. A kürtőskalács sem maradt ki a felhozatalból.

Kora délután a színpad is benépesült, a gyermekeket szórakoztató Tokos zenekart a méltán híres magyar Cimbaliband követte. Nemsokára politikusok, borászok jelentek meg a színen. Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere mondott köszöntőt, majd dr. Papp Csaba, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy otthonról érkezett haza, hisz a község és a cívisváros kapcsolata a régmúltba nyúlik vissza. Valaha 120 debreceni lakosnak volt itt szőlőskertje. Ígérte, hogy továbbra is támogatják a helyi Bakator Szövetséget. Pásztor Sándor megyei tanácselnök ugyancsak támogatását ajánlotta az érmelléki borászat újjáélesztéséhez. Pálfi Noémi a váradi Borbarátnők Társasága nevében fejezte ki örömét, hogy ekkora összefogás jött létre a bakator visszahonosításáért. Heit Loránd, a Bakator Szövetség elnöke alapító okleveleket adott át.

A Weinberger Blues Band fellépése után Mados Attila a sikeresen pályázó helyi cégek képviselőit mutatta be. Az időközben megérkezett Szabó Ödön parlamenti képviselő megjegyezte, hogy jó üzleteket egy pohár bor mellett lehet kötni, és gratulált a Romániai Vállalkozók Egyesülete tevékenységéhez. A Honeybeast együttes színpadra lépését a Bajnokok Ligája döntőjének megtekintése követte, amit óriáskivetítő tett élvezetessé.