https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2711
Szerző:
Település: Alsólugas, Örvénd
Rovat: Közélet
2020.08.17

Hegy- és szőlővidéki településsé váltak

Árvízvédelmi  munkálatokról, a mezőgazdasági és erdei utak korszerűsítéséről, a hegyvidéki státuszból adódó támogatásokról beszélgettünk Sorbán Attila polgármesterrel, valamint Fekete Mihály, Portik Imre Ferenc, Kálmán Zoltán és Bucsás Gyula RMDSZ-es önkormányzati képviselőkkel, tanácsosjelöltekkel.

Sorbán Levente, Alsólugas község polgármestere érdeklődésünkre közölte, hogy egy uniós alap segítségével tették rendbe a községi tulajdonban lévő árvízvédelmi kanálisokat, árkokat. Sajnálatos, hogy ezek közül csak egy van az önkormányzat kezelésében, éspedig a régi Malom-árok. Ez utóbbinál elvégezték a szükséges munkálatokat, s  ezzel pont azt az övezetet tudták megvédeni, amely eddig a legjobban ki volt téve az árvizeknek, azaz Örvénd déli felét, a Köröshöz közel lévő részt.

Az a probléma, hogy a többi árvízvédelmi árok a talajjavító vállalat tulajdonában van, s csak akkor tudnák rendbetenni ezeket, ha az önkormányzat kezelésébe kerülnének.

Újjáéledhet a minőségi bortermelés

A polgármester ugyanakkor kiemelte, hogy 2019-től, 70 év eltelte után ismét szőlővidék lett Örvénd. Ez abban jelent segítséget, hogy a helyi gazdák, mezőgazdasági vállalkozók projektet nyújthatnak be uniós támogatásra, szőlőültevények konverziójára és alapításra is. Külön előny még, hogy nőnek a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) által nyújtott támogatások a szőlőültetvények esetében. Sorbán Levente hangsúlyozta: megteremtődött az esély arra, hogy visszatérjen Örvéndre a borkultúra, amely régen jellemezte a települést, de jelenleg ez még nem jellemző. Remélik, hogy a szőlőtermesztés, borkészítés újjáéled, s egyre többen lesznek, akik minőségi borokat állítanak majd elő.

Árvízvédelemi intézkedések

Kálmán Zoltán összefoglalta, hogy tavaly és az idén is voltak gondok a településen a nagy esőzések következtében kialakult árvizekkel. Néhány házat elárasztott, s nem kaptak segítséget a vízügytől, csak a helyi erőforrásokra és a polgármesterre számíthattak. Árkokat ástak, önerőből az árokrendszerhezhez kapcsolódó hidakat építettek, illetve ezek létesítése folyamatban van. Ezáltal is próbálják védeni a lakosságot az árvíz következményeitől, de pénz nélkül nehézkes az előrelépés.

Nőnek a földalapú támogatások

Fekete Mihály, aki mezőgazdasággal is foglalkozik, visszaemlékezett, hogy amikor Örvéndre került, kénytelen volt mezőgazdasági gépével az E 60-as jelzésű nemzetközi úton közlekedni használható mezőgazdasági utak hiányában. Akkoriban a mellékutakon nem tudtak közlekedni, mivel a jármű belesüllyedt a sárba. Volt olyan eset, hogy segítséget kellett hívni, hogy kivontassák a gépet a hatalmas sártengerből. A projekteknek köszönhetően most jól lehet közlekedni a mezőgazdasági és erdei utakon Pusztaújlaktól kezdve egészen Alsólugasig. Nem kell attól tartani, mint régebben, hogy tönkremennek a gépek. Most nem fordul elő, ha valaki a falu egyik végében dolgozik, s át kell mennie a másik felébe, hogy a nemzetközi útra hajtson járművével.

Mivel a hivatalos besorolás szerint hegyvidéki település lett Örvénd is 2020. január 1-től, az idéntől nőttek az APIA-támogatások. Az eddigi információk szerint a  kaszálóknál megduplázódik,  a szántóknál pedig 70-80  százalékos lesz az igényelhető támogatás mértéke. Ez úgy áll össze, hogy az eddig megkapható összeghez hozzáadnak egy  bizonyos százalékot.

Jó minőségű erdei utak

Portik Imre Ferenc is elégedetten nyugtázta, hogy a község erdei útjai jó minőségűek. Ezek akár autóval is járhatók esős időben is.  A jövőben lehetne bővíteni a korszerűsített erdei utak mennyiségét, esetleg össze lehetne kötni más települések hasonló útjaival. Ha  pénzforrást sikerül szerezni rá, tervbe lehet venni a régi vasút melleti rész felújítását is.

Itthon tartani a fiatalokat

Bucsás Gyula szerint is jól jön a gazdáknak az APIA-támogatás  emelkedése a községben, így a terület értéke is növekszik. A nagyobb támogatás miatt lehetséges, hogy a fiatalok látnak jövőt a mezőgazdaságban, s ez esetben többen fognának bele ebbe a tevékenységbe, itthon keresve a boldogulást, s nem külföldön.

Készült az Alsólugasi Polgármesteri Hivatal megbízásából