https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2705
Szerző:
Település: Alsólugas, Örvénd
Rovat: Faluról falura
2020.08.17

Közösségépítő programok

Közösségépítő tevékenység zajlik Alsólugason, illetve Örvénden kulturális és karitatív téren is.

– Mindez nagyban köszönhető Sorbán Levente polgármesternek. Összehoztunk egy kisebb csoportot, próbáljuk megszólítani mind a fiatalokat, mind az időseket – fogalmaz Pricz Károly községi kultúrfelelős. - Sorbán Levente polgármestersége idején alakult ki, hogy megtartjuk a falunapokat, sőt volt olyan év, hogy majálist és falunapokat is szerveztünk. Büszkék vagyunk rá, hogy a szüreti bál előtt a szervezők megtanulnak egy műsoros táncot és aztán körmenetben hívogatják a vendégeket a környező falvakban, bemutatva egy koreográfiát. A fiatalok mindig készülnek erre, közösségmegtartó ereje van. Kell ez a mai rohanó világban, amikor eléggé nehezen kovácsolódnak össze a közösségek. Mi voltunk különben az elsők, akik három tánccsoporttal indultunk el, tehát bevetettük az idősebb generációt, illetve a családosokat is. Nagy sikere lett ennek, később a környékbeli többi falu is átvette ezt a szokást.

Régen Élesden volt a nagyvásár, amit megszüntettek, de lett helyette ismét Corvin Vásár. Sorbán Levente volt az, aki kijárta, hogy a nagy múlttal rendelkező vásár ismét életre keljen minden augusztusban.

A polgármesterünk kezdeményezésére kirándulásokat is szoktunk szervezni, kicsitől nagyig minden korosztály képviseltetve van ezeken. És ez jó, mert a hétköznapokban az emberek talán nem tudnak annyit beszélgetni egymással, mint kellene, egy közös kirándulás viszont erre is lehetőséget nyújt. Szemmel láthatóan felpezsdült tehát a közösségi élet az utóbbi években – magyarázta Pricz Károly kultúrfelelős.

Készült az Alsólugasi Polgármesteri Hivatal megbízásából