https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2677
Szerző:
Település: Micske
Rovat: Közélet
2020.08.14

Figyelnek a tehetséggondozásra

A micskei Miskolczy Károly Általános Iskola sokáig a vámoslázi tanintézet alárendeltségében működött, csupán 2007-től önálló jogi személyiség – magyarázza Hodgyai Edit, az iskolát harminc éve vezető igazgató. Jelenleg hozzá tartozik a micskei óvoda, a poklosteleki négyosztályos iskola és óvoda.

Eltökélt szándékuk, hogy minőségi oktatást biztosítsanak, ezért mellérendelték a tehetséggondozást is. „Ezt összefűztük egy tantárgyverseny létrehozásával, és bevezettük az iskolában a hagyományápolás és néptánc-tanulás órákat. Úgy gondoltuk, mindenféle módon szólítsuk meg a gyermeket a fejlődés érdekében” – mondta Hodgyai Edit igazgató, hozzátéve: minden tekintetben a gyermekek erősebb oldalára igyekeznek koncentrálni, arra, amiben az a diák jó, amit szeret csinálni. Ha könnyebben át tudja ugrani az akadályokat, a képességvizsgát, és érettségizni fog, akkor jó eséllyel áll előtte a továbbtanulás lehetősége is, tudja vállalni az egyetemi pályát. Micskéről egyébként Kolozsvárra és Nagyváradra mennek el továbbtanulni a fiatalok, és szerencsésnek mondható helyzet, hogy sok egyetemista van a településen – árulta el Hodgyai Edit.

A micskei iskola messze földön híres tehetséggondozó programja a Csillagszerző Matematikaverseny, amely országossá nőtte ki magát, sőt még Hajdú-Bihar megye is csatlakozott a megmérettetéshez. A megyei versenyeket is Micskéről koordinálják, míg az országos versenyt rendszerint Nagyváradon tartják meg. Ezen mindig szép számmal vesznek részt micskei vagy községbeli gyermekek.

Az iskola kívül-belül felújítva várja a tanulókat. Hodgyai Edit elmondta, a tanintézet a helyi polgármesteri hivatal „nagyon kedves gyermekei” közé tartozik, reméli, a következőkben is szívügye lesz az iskola a vezetőségnek.

 Készült a Vámoslázi Polgármesteri Hivatal megbízásából