https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2613
Szerző:
Település: Érsemjén
Rovat: Faluról falura
2020.08.07

Várják a betegeket a semjéni orvosi rendelőben

Amikor a déli órában bekopogunk, Szalai Edith Katalin háziorvos azonnal fogadni tud az érsemjéni rendelőben. Szerencsénk volt, hiszen általában több ember is tartózkodik a váróteremben. A járványhelyzetre való tekintettel a kézfogás elmaradt, és a doktornő természetesen maszkban várt minket. Az orvosi rendelő épülete és annak kertje gondozott, a létesítmény mozgáskorlátozott és tolószékes betegek által is könnyen megközelíthető. Bent is tisztaság van, a betegeket otthonos környezet fogadja.

Szalai doktornő elmondása szerint a rendelő jól felszerelt, minden megvan benne, amire a helybélieknek szükségük lehet: vérnyomásmérő, cukorszintmérő, fülvizsgáló készülék stb. Ha a nyári időszakban kevesebben is veszik igénybe az orvosi szolgáltatásokat, télen, influenzajárvány idején olyan is előfordul, hogy kilencven-kilencvenöt vizsgálatot is elvégeznek egyetlen nap alatt. Míg az idősebbek inkább a gyógyszereket íratják fel, a fiatalabbak hűléssel, epegörccsel, derékfájással fordulnak hozzá. A koronavírus járvány miatt az érsemjéni rendelő látogatottsága megcsappant, akikben felmerül a fertőzés gyanúja, mentőt hívnak, ahogy erre a lakosság figyelmét külön fel is hívták. Nagyon fontosnak tartják, hogy Érsemjén is rendelkezik állandó orvosi ellátással, hiszen a legközelebbi ilyen létesítmény Érmihályfalván van. Nem feltétlenül a távolság lenne a probléma, de mivel sok a beteg, könnyebben és hatékonyabban boldogulnak saját háziorvosi rendelővel. A négy év alatt, amióta a doktornő a községben dolgozik, ugyan nem volt szükség életmentő beavatkozásra, de a helyiek minden nap igénybe veszik a rendelőt. Beszélgetésünk idjén egy középkorú asszonyt hoztak be, aki a nagy melegtől lett rosszul. A doktornő gyorsan és rutinosan látta el a beteget, és az alacsony kálciumszintet leszámítva, szerencsére nem történt súlyosabb baj. Szalai doktornő elmondta, szeret itt dolgozni, a semjéni lakosok kedvesek vele, mint fogalmaz: „olyan érzés, mintha hazajöttem volna ide, mintha a rokonaim lennének, a szüleim, a nagyszüleim”.

A polgármesteri hivatal jóvoltából hatszáz mosható textilmaszk is került a rendelőbe, amiből az idős lakosoknak is juttattak. Máshonnan nem érkezett semmiféle támogatás. A helyiek nagy része betartja a higiéniai szabályokat a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében, talán ennek is köszönhető, hogy a faluban nem volt vírusos megbetegedés. A doktornő azt javasolja mindenkinek, hogy amíg a járvány tart, kerüljék az utazásokat, mert itthon biztonságban vannak, de a vírus behurcolása nagy problémát jelentene. Két orvos és két asszisztens dolgozik a rendelőben. Minden nap van rendelés, az alkalmazottak heti harminc órában, váltakozó beosztásban dolgoznak. A krónikus betegségben szenvedő páciensek előzetes időpontegyeztetés szerint jönnek, az akut eseteket viszont bármikor fogadják. „Nem megyünk haza, amíg van valaki a váróban.” Ha munkaidőn kívül egy betegnek ellátásra van szüksége, a doktornő akkor is készséggel segít, hiszen az orvosi lakás nincs messze a rendelőtől.

Készült az Érsemjéni Polgármesteri Hivatal megbízásából