https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=261
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Csokaly
Rovat: Közélet, Hitélet
2018.05.28

Tető alá hozták

Építkeznek a csokalyi reformátusok

TOKÁR SÁNDOR lelkipásztor alig néhány hónapja érkezett a Csokalyi Református Egyházközségbe. A közösségépítés, a lelki munka mellett a tulajdonukban lévő ingatlanok állagmegőrzésén, felújításán is munkálkodik.

A parókiával és a református templommal ugyanazon utcában, a szemközti oldalon található az egyházközség egyik impozáns, de külsőre elhanyagoltnak tűnő ingatlana, egykoron felekezeti iskolának épült. Meglévő írásos dokumentumok szerint Csokalyon 1760-ban kezdődött el az egyházi iskola működése egy ma már nem létező épületben. Feltehetőleg a XIX. század utolsó éveiben emelték a ma meglévő emeletes ingatlant. A kommunista éra idején erre is rátette kezét az államhatalom, de az oktatás még jó ideig folytatódott benne, igaz, immár nem egyházi iskolaként – elevenítette fel a múltbeli történéseket Tokár Sándor tiszteletes.

Azóta, hogy felépült a faluban az új iskola, üresen állt az ingatlan. Amint az elhagyatott épületekkel lenni szokott, az állaga egyre romlott. 2005-ben sikerült a jogviszonyát rendezni, az egykori egyházi iskola ismét az egyházközség tulajdonába került. Három évvel ezelőtt, még az előző lelkipásztor idejében, nekilendültek az épület felújításának.

Mindenekelőtt a nyílászárókat cserélték ki mindkét szinten. A földszinti részben valamikor két nagy teremben folyt a tanítás. Az ottani belső falak, a mennyezet, a padozat teljes tatarozáson esett át, ajtókat cseréltek, bevezették a központi fűtést. A két terem közötti közfalat kivették, így az egységes belső tér alkalmassá vált keresztelők, eljegyzések és egyéb rendezvények megtartására. Magyarországi pályázati támogatásból és a székelyhídi önkormányzat anyagi segítségével sikerült elvégezniük a mintegy 50 ezer lejes beruházást.

Az emeleten két lakrész található, egykor ez volt a kántortanítói lakás; mindmáig elhanyagolt, lelakott állapotban van. Tokár Sándor elmondta, hogy az immár rendezvényteremmé avanzsált alsó szintnek két nagy hiányossága van: nincs hozzá sem konyha, sem mosdó. Ezt hamarosan pótolni szeretnék.

Csokalyi látogatásunk fő apropóját a födém lecserélésének híre adta. A 32 ezer lej összköltségű munkálathoz a magyarországi Bethlen Gábor Alap 600 ezer forinttal járult hozzá, a hiányzó részt a székelyhídi önkormányzat finanszírozta. A régi hódfarkú cserép helyére most cserépmintás lemez került, a szarufákat megerősítették, a lécelést kicserélték.

Elbírálásra vár az egyházközség újabb, az épület teljes felújítását célzó pályázata, az emeleti kántortanítói lakást vendégszobákká alakítják majd át. A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumától várják a segítséget, 15 millió forintot kértek.

Egy dolog már biztos: megújul a parókia udvarán lévő első világháborús emlékmű, amelyet 1940-ben, az alig néhány évig tartó észak-erdélyi magyar uralom idején emeltek. Az emlékhely talapzatának egyik sarka megsüllyedt, a hősök nevét megörökítő márványtábla is frissítésre szorul. Az emlékhely közvetlen környékét térkövekkel borítják, padokat helyeznek ki. A Bethlen Gábor Alaptól erre a célra kapott 1,5 millió forintot legkésőbb augusztusig fel kell használniuk.