https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2603
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Tóti
Rovat: Közélet, Faluról falura
2020.08.07

Szennyvízelvezetés új módszerrel

Tóti község vízhálózatát már kiépítették, még a tanyavilágban is vezetékes víz folyik. A lefektetett csövek összhossza 50 kilométerre tehető. A közeljövőben a csatornázás is elkezdődik, illetve a szennyvíztisztító is megépül.

A csatornázás kiépítésére az érintettek már letették a kivitelezési pályázatot. Az 50 kilométer hosszúságú csatornarendszerrel mind az öt községalkotó falu le lesz fedve. Emellett szennyvíztisztító állomás is épül. A beruházás értéke 22 millió lej. Az eddig megszokottól eltérő technológiát alkalmaznak a szennyvíz elvezetésére. Elvetették a vákuumos, illetve a gravitációs rendszer alkalmazását, helyette nyomásalapú megoldást fognak alkalmazni. Vincze Nándor polgármester úgy tudja, nemhogy a megyében, de még távolabbi adminisztrációs területeken sem alkalmaztak hasonlót. Pedig elmondása szerint ennek több előnye is van. Maga a kivitelezés is kevesebbe kerül, ugyanakkor a működtetése is üzembiztosabb és olcsóbb. Minden lakásra fel lesz szerelve egy kisebb méretű darálós szennyvízpompa, ahonnan a közös hálózatba kerül a szennylé. Ha valamilyen szilárd tárgy kerül a pompába, akkor az azonnal fényjelzést adva tudatja a meghibásodást. Ez azért jó, mert nem egy egész rendszert, illetve annak egy szakaszát kell ideiglenesen leállítani hibaelhárítás esetén, hanem annál a lakásnál kell keresni a bajt, ahol azt észlelték.

A kivitelezési munkálatok ideje is lerövidül. A gravitációs rendszernél helyenként négy méter mélyre is le kell ásni, amihez már biztonsági támfalat kell építeni a balesetek elkerülése végett. Ebben az esetben elég fagyásmentes mélységig helyezni a csöveket, ami megközelítőleg 80 centimétert jelent. Az sem mellékes, hogy a vezeték átmérője mindössze 16 centiméter, ami további költségcsökkentést jelent.

A polgármester nem ugrott csak úgy bele a vaksötétbe, személyesen ment el Lugosra, ahol megtekintette az ezzel a technológiával működő szennyvízelvezetést.

A községben 1300 lakóház van, ebből körülbelül ezerre tehető az „élő” háztartások száma. Első körben 700-at csatlakoztatnak a rendszerre, ami sok a polgármester szerint, mert 500 lakásnál több nem rendelkezik fürdőszobával. Amennyiben igény lesz rá, utólag is bármikor rá lehet csatlakozni a hálózatra.

Készült a Tóti Polgármesteri Hivatal megbízásából