https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2586
Szerző:
Település: Bihardiószeg
Rovat: Közélet
2020.08.05

Korszerű tűzoltóautóval harcolnak a lángok ellen

Az önkéntes tűzoltóság már több évtizede működik Diószegen, de ilyen szinten és körülmények között, mint a jelenlegi, csak tavaly óta, tudtuk meg SZABÓ PÉTER és SZŰCS TIBOR tűzoltótól.

Szabó Péter diószegi tűzoltó kifejtette: hála Mados Attila polgármesternek és az önkormányzatnak, egy uniós projekt keretében kaptak egy új, modern, MAN típusú tűzoltóautót, amely 300 ezer euróba került. Ez a környéken a legfelszereltebb tűzoltóautó, mellyel bármilyen bevetésen részt tudnak venni, s nagyon gyorsan kiérnek a helyszínre. Szűcs Tibor tűzoltó hozzátette, hogy az autóban van egy 5 ezer literes víztartály, és habtartállyal is rendelkezik. Megtalálható benne elsősegély-felszerelés, tűzvédelmi ruhák és maszkok, lélegeztető palackok, feszítő-vágó eszközök, motorszivattyúk.
Ez nagy előrelépés, ugyanis ezt megelőzően egy 1972-es gyártású, Saviem típusú autóval dolgoztak, amely – bár a mai napig működőképes –, de teljesítménye messze elmarad a mostani autóétól. Az viszont tény, hogy az új kocsival gyorsabban kiérnek a helyszínekre, s hatékonyabban lehet ezzel eloltani a tüzet. Nagyon nehéz lenne, ha nem állna a rendelkezésükre egy korszerű tűzoltóautó, vallják mindketten.
Megtudtuk, hogy még a székelyhídi hivatásos tűzoltóknak sincs ennyire felszerelt autójuk, mint a diószegieknek. Természetesen az együttműködés nagyon jó közöttük. A községben és a környékén a tűzesetekhez, árvizekhez a diószegi lánglovagok érnek ki először.
Szabó Péter kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy jelenleg a három sofőr mellett három tűzoltó dolgozik váltásban, s további 20 önkéntesük is van, akikre bármikor lehet számítani.

Bevetések és esetek
Ebben az évben eddig 19 bevetésük volt. Arra kértük a diószegi tűzoltókat, hogy említsenek meg nekünk néhány emlékezetes esetüket, de mindketten hangsúlyozták, hogy valamennyi bevetésük ilyen.
Nemrég például Székelyhídra mentek vizet szivattyúzni az áradások miatt. Néhány hete a katasztrófavédelmi felügyelőség telefonált, hogy menjenek ki egy égő diószegi házhoz. Nagyon hamar, 4 perc 20 másodperc alatt odaértek a község egyik legtávolabbi pontján található épülethez, melynek égett a tetőzete. Mivel a székelyhídi hivatásos tűzoltók távolabbról jöttek, s 7 perc alatt értek a helyszínre, addig a diószegiek már megakadályozták a tűz terjedését, biztosították a helyszínt.

Kecske a kútban
Érdekes esetekben sincs hiány, néhány hete például Jankára hívták őket, mert kútba esett egy kecske. Még kivonultak a székelyhídi tűzoltók és a gyorsmentők is, akik azt tudakolták, hogy hol van a sérült ember. Aztán a diószegiek tájékoztatták őket, hogy nem emberről, hanem egy kecskéről van szó. Aztán az állatot kimentették, s szerencsére túlélte a kútba esést, nem lett semmi baja.

Veszélyes tarlótüzek
A tűzoltók felhívták a figyelmet arra, hogy közeleg a tarlótüzek időszaka, és sajnos sokan felelőtlenül viselkednek, fittyet hányva az óvatosságra. Ezek a tüzek gyorsan terjednek, s nehéz megfékezni őket. Egy kisebb tűz eloltása akár ötórás munka is lehet.
Szabó Péter és Szűcs Tibor azt is elújságolta, hogy az önkéntes tűzoltócsapattal rendszeresen versenyekre járnak, már öt éve minden évben megnyerik a Bihar megyei versenyt. Büszkén mondják, a diószegiek fiatal csapat, erősek és gyorsak, ezért nem csoda a többszöri győzelem.

Készült a Bihardiószegi Polgármesteri Hivatal megbízásából