https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2561
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Szalacs
Rovat: Közélet
2020.08.04

Életmentő gondoskodás

Szalacson kimagaslóan jól szervezett a lakosság sürgősségi ellátása és a háziorvosi rendszer is. Nemrég újították fel az állandó ügyeletnek is otthont adó épületet.

Az utóbbi hetek esőzései sok-sok gondot okoztak országszerte. Szalacson is gyakorta csokiszínűre váltott az aszfalt, a híres pincesorról gurgulázva hömpölygő víz iszappal terítette az utat. Az önkormányzat alkalmazottai kotrógéppel segítettek, ahol kellett, mert a lakóházak előtti sáncok nem bírták elvezetni a töméntelen vízmennyiséget. Helyenként a hidakat is fel kellett szedniük – meséli Vida Attila alpolgármester, aki végig felügyelte a helyreállítást.

Nem jut időnk további tereferére, mert időközben megérkezik Elek Irma néni, akivel az önkormányzatnál beszéltem meg találkozót. Több alkalommal is hallottam már a Szalacson kiválóan működő állandó orvosi ügyeletről. Egy olyan személlyel szerettem volna diskurálni, aki a maga bőrén tapasztalta ennek fontosságát. Többen is Elek Irmát javasolták.

A mosolygós arcú néni kissé izgatott, nem látható morzsákat seper ruhájáról, majd ujjait tördelve indul a beszélgetés. Amint háláját fogalmazza meg az orvosnő, Szabó Erzsébet és Horváth Béla polgármester iránt, alábbhagy izgatottsága is. Mesélni kezd. Egy vasárnap templomba igyekezett. Sokáig matatott, mire elkészült, így utolsónak érkezett az istentiszteletre, már a kezdő éneket énekelték odabent. Sietett felfelé a kaptatón, aztán elvesztette az eszméletét, Nagyváradon, a kórházba tért magához. Szabó doktornő mentette meg az életét, de legalább annyira hálás az előjárónak is, aki törődik az idősekkel. „Ha nem lett volna defibrillátor, már nem élnék” – mondja zárszónak szánva. Az ajtóból még visszafordul: „Majdnem elfelejtettem, alig egy hónapja Mező Ferenc kapott infarktust, már ő is túl van a hetvenen. Helikopterrel Kolozsvárra vitték. Azt mesélik, már halott volt, az itteni orvosok hozták vissza”.

Megújult az egészségügyi központ

Szalacson hagyománya van a színvonalas orvosi ellátásnak. Régebben a közlekedési nehézségek, a falu viszonylagos elzártsága tette ezt indokolttá. Hosszú évtizedeken át szülészet is működött a faluban, Böhn doktort és a Kristó házaspárt tartja számon neves orvosként az emlékezet. Akkoriban a sáros utcákon lovas kordéval jártak a betegekhez, gyermekszaporulat is volt bőven. Volt, hogy 3500 lelket számlált Szalacs, az iskolában három párhuzamos osztályt töltöttek meg a lurkók.

1974-ben a szülészet megszűnt, de az orvosi ellátás megmaradt. Az állandó orvosi ügyelet jelenleg jól szervezett, Dr. Lucian Anuței irányításával hat orvos és hét asszisztens dolgozik az egészségügyi központban. Munkanapokon a vezető orvos fogadja a betegeket 8–15 óra között, délután és éjszaka, illetve hétvégén kollégáira hárul ez a feladat.

Az orvosi központ épülete nemrég esett át egy átfogó belső felújításon. Az 1800-as években épült ingatlan tetőszerkezete ritkaságnak számít, a gerendák és a szarufák faszegekkel vannak összefogatva. Hat évvel ezelőtt a külső tatarozást végezték el, új köntöst kapott az épület. A nemrég befejezett munkálatok ugyancsak időszerűek voltak, a bútorzat elmozdításakor vették észre, hogy helyenként a parketta megrohadt.

Modern mosdó, az alkalmazottak számára pihenőszoba is fellelhető a belsőleg is megújult ingatlanban. Új mosógépet is kapott az egység. Tekintettel a jelenleg is dúló világjárványra, az épületen belül karanténzónát alakítottak ki. A polgármester optimizmusára mutat, hogy egy szülőágyat is vásárolt.

Készült a Szalacsi Polgármesteri Hivatal megbízásából