https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2559
Szerző:
Település: Szalacs
Rovat: Közélet, Kultúra, Szomszédoló
2020.08.04

Hidak a múltból a jelenbe

Az Ottományi Kiállítóház magyar–román határ menti együttműködés eredményeként, EU-s támogatással menekült meg az enyészettől. Azóta a térség kulturális és idegenforgalmi csomópontja. SZŰCS GYÖRGY intézményvezető további beruházásokról nyilatkozott.

Az ottományi kiállítóház drágakő az ezt övező a dendrológiai parkban. Úgy értesültünk, az önkormányzat ebben a kertben is beruházásokra készül. Összefoglalná ezt a projektet?

– A szalacsi önkormányzatnak valóban tervei vannak a Komáromi kúriát övező kerttel, de az ezt lehetővé tevő projekt ennél jóval előbbre mutat. A szükséges anyagi erőforrások jelentős hányadát egy szintén határon átnyúló pályázatból biztosítja, amelyet Hortobágy önkormányzatával közösen valósít meg. A projekt a Hídtól hídig címet viseli, célja pedig a partnertelepülések kulturális és természeti örökségének népszerűsítése, ezzel egyidejűleg a környezetvédelem fontosságának tudatosítása. Szalacson az egykori érmelléki táj egy kicsi szegletét is vissza kívánjuk állítani, ugyanis a négylyukú hídnak és környezetének a rehabilitációja az egyik fő cél. A hídfelújítás mellett egy bicikliút kialakítása és kéthektárnyi terület visszamocsarasítása is tervben van. Az előző célokhoz kapcsolódik a kúria szomszédságában kialakítandó környezetvédelmi bemutatóház, ahol az Érmellékre jellemző, egykor őshonos növényekkel és állatfajokkal ismerkedhetnek meg az ide látogatók. A bemutatóházhoz kapcsolódik egy kilátó a domboldalon, amihez két módon lehet majd eljutni. Egyrészt egy tanösvényen keresztül, a bátrabbak pedig egy kötélpályán, kalandosabb körülmények között is megtehetik az utat. A kötélpálya sajátossága, hogy a pálya mentén elhelyezett információs táblákon keresztül lehet a kúria kertjének fa- és állatfajaival megismerkedni.

Említette a szalacsi, a helyiek által kőhídnak nevezett hidat, illetve a projekt címe, logója is hidat idéz. Mitől különleges ez a híd?

– A Szalacsot és Hortobágyot egy képzeletbeli híddal összekötő pályázat megnevezése, jelképei nem csak szimbolikusak, ugyanis a szalacsi hidat a szakirodalom is jelentős közlekedéstörténeti műemléknek, a hortobágyi híd kistestvérének tekinti. Azon kívül, hogy ez a híd vitte tovább nyugat felé az akkor még itt folydogáló Ér felett Bihar vármegye legfontosabb kereskedelmi útját, a só útját, a térségben egyedülálló építészeit műemlékké vált. Bár építésének idejét pontosan nem tudni, levéltári források tükrében úgy tűnik, a munkálatokat már 1796 körül megkezdhették. Az Ér 1968-as lecsapolásáig komoly szerepe volt Szalacs és környéke gazdasági életében is. Fontos része a partiumi épített örökségnek, a térség magyarságának közös értéke.

A bemutatóház, illetve a tanösvény mikorra kerül átadható állapotba, mikor fogadhatják az első látogatókat?

– A támogatási megállapodás szerint 2022-ig van időnk a projekt minden vállalásának teljesítésére. Ezt korai lenne végleges határidőnek tekinteni, tapasztalataim szerint a folyamatokat lassító tényező bármikor előállhat. A különlegessége, pontosabban az egyik legattraktívabb része az Érmellék egykori élővilágának egy kis szegletben való visszaállítása lehetne, a természet egy kis csücskének visszaadása a mocsárvilág és élőlényei számára. Mindez olyan sajátos kultúrtájat elevenít meg, amelyik kiegészíti a már meglévőket. Sokkal könnyebb úgy bemutatót tartani, hogy látogatóinknak nem kell pusztán a fantáziájukra hagyatkozniuk, amikor az idegenvezető szavai alapján elképzelik, hogyan nézett ki egykor az Érmellék.

Készült a Szalacsi Polgármesteri Hivatal megbízásából