https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2550
Szerző:
Település: Szalacs
Rovat: Életmód
2020.08.04

Színes játszótereket álmodtak

Szervezettek és tevékenyek a szalacsi ifjak, akik a szabadidő kellemes eltöltése mellett hasznos dolgokkal is felhívják magukra a figyelmet.

Szántó Krisztián másfél éve az elnöke az Érszalacsi Ifjúsági Szervezetnek (ÉSZISZ), melynek korábban is a tagja volt, az előző vezető egyik segítője. Jelenleg mintegy hatvanan tevékenykednek a szervezetben, mint mondja, mindig csatlakoznak újak. Fontos feladatának tekinti, hogy minél több vonzó programot szervezzenek a település fiataljainak. Krisztián úgy érzi, szerencsés körülményt jelent, hogy fiatal polgármesterük van, aki tudja, hogy ennek a generációnak mire van szüksége. Például szívesen odaadja rendezvényeik számára az úgynevezett Zöld házat, ami turistaházként funkcionál, kibérelhető.

Tagjaik jellemzően 14 évestől 20-23 évesek, a kisebbek inkább a cserkészcsapatban tevékenyek. „Nemrég kitaláltuk, hogy a Szalacson kialakított, de több esetben már megkopott vagy megrongált játszótereket rendbe hozzuk, kicsinosítjuk, helyreállítjuk a hintákat, padokat. Ez nem kerül igazán sokba, elsősorban festékre és néhány szerszámra volt szükségünk. Lett új hinta, mászófal, homokozó” – számol be legújabb projektjükről Szántó Krisztián, egyetértve azzal, hogy ugyanilyen fontos lenne megelőzni azt, hogy ismét tönkretegyék a játékokat. Működik ugyan a településen polgárőrség, de annak tagjai sem lehetnek ott mindenütt. Egyébként a játszóterek szebbé, színesebbé, biztonságosabbá tétele máris meghozta az eredményeket, hiszen, amint Krisztián elmondja, korábban alig egy-két gyerek játszott ezeken a helyeken, a felújítás utáni napon pedig megfigyelte, szülőkkel együtt az egyik helyen 21-en voltak.

Az elnök beszámol arról is, büszke a 10-15 taggal működő színjátszó csoportjukra, amely a környéken az egyedüli ilyen együttes, tagjaik közt többeknek jó érzékük is van a színpadi játékhoz. Táncosaik is vannak, amikor még lehetett, fel is léptek, Vida Erika tanította be a koreográfiát a gyerekeknek.

A közeli napokban a környékbeli települések fiataljainak a részvételével focibajnokságot szeretnének szervezni. „Arra biztatjuk a fiatalokat, hogy jöjjenek, mozduljanak el a mobiltelefonjaik, számítógépeik mellől, focizzanak, csocsózzanak, asztaliteniszezzenek.”

Búcsúzóul azt kérdezem Krisztiántól, milyen vezetőnek tartja magát. „Nem voltam rá felkészülve, hogy vezessek, s szerintem még nem vagyok igazán jó vezető, de próbálok alkalmazkodni a többiekhez. Szerintem egy jó szervezetet eredményes csapatmunka kell hogy jellemezzen, melyben mindenki megtalálja a helyét, elvégzi a maga feladatát.”

Készült a Szalacsi Polgármesteri Hivatal megbízásából