https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2541
Szerző:
Település: Nagyszalonta
Rovat: Kultúra
2020.08.03

Kulturális központ a város szívében

Nagyszalonta középületei sorra megszépültek az elmúlt évek során. Az iskolák, óvodák is rendezettek, korszerűek. Két éve az Arany János Emlékmúzeum újult meg kívül-belül. Most az Arany-palotán a sor.

Nagyszalonta központjában, a Csonkatorony udvarán áll az impozáns épület, melyet a helyiek Arany-palotaként emlegetnek. Az ingatlant az Arany Emlékegyesület építtette az 1900-as évek elején azzal a céllal, hogy méltó környezetet nyújtson a múzeumnak, s ugyanakkor bérbe adása révén megfelelő anyagi hátteret is biztosítson az emlékhely fenntartásához. Földszintjén üzletek, emeletén bérlakások voltak évtizedeken át. Az államosítás után a felső szinten a városi könyvtár kapott helyet, s máig itt működik az intézmény. Az eredeti tulajdonosnak, az Arany János Művelődési Egyesületnek 2016-ban szolgáltatták vissza, a múzeum épületével egyszerre.

A Csonkatorony tatarozására és a benne található múzeum felújítására a magyar kormány támogatásával nyílt lehetőség. A munkálat végeztével az Arany János Művelődési Egyesület további támogatást nyert, így sor kerülhetett az Arany-palota teljes rendbetételére is. A munkát felvállaló nagyszalontai vállalkozó csapata januártól dolgozik a könyvtár és a tetőtér szintjén. Az emeleti részen belső tatarozást végeztek, a manzárdon pedig az eddig használatlan padlás helyett előadóterem és vendégszobák kialakítására nyílt lehetőség. Emellett megújul a tető, az épület víz- és csatornázási- valamint esővíz-elvezető rendszere – ez életbevágó fontosságú az épületbe érkező könyvtárlátogatók, turisták vagy a rendezvények résztvevői számára.

– A felújítást követően kulturális központként szeretnénk üzemeltetni az Arany-palota – Csonkatorony – múzeumkert által meghatározott teret – mondta Patócs Júlia, az egyesület elnöke. – Kül- és beltéri rendezvények számára egyaránt lehetőség nyílik majd, a szabadtéri színpadon előadások, koncertek, a belső terekben találkozók, a nagygalériában kiállítások rendezésére lesz lehetőség. Bízunk abban, hogy a város szívében lévő Arany-központ az emberek szívében is otthonra talál.

Készült a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal megbízásából