https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2508
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Gazdaság
2020.07.31

Négy évre előre tervez a Szövetség

RMDSZ-es és liberális megyei együttműködés eredményeként találtak helyet a sportcentrumnak

Amint arról honlapunkon is beszámoltunk, kedden este egy időben adták hírül a felek, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Nemzeti Liberális Párt (NLP) Bihar megyei szervezetei megegyeztek abban, hogy támogatják egy nagyváradi sportkomplexum létesítését. A részletekről CSEKE ATTILA szenátort, a Szövetség Bihar megyei szervezetének elnökét kérdeztük.

– Régebbi folyamat eredménye a mostani megegyezés – utalt vissza a kezdetekre Cseke Atitla. – A 2012-es helyhatósági választás előtt, amikor polgármesterjelölt voltam, programom fontos pontja volt, hogy a nagyváradi sportélet nagyobb teret kapjon. A szándékom jobb megértetése érdekében sajtótájékoztatóra hívtam Debrecenbe az itteni újságírókat, és az akkori polgármester, Kósa Lajos ismertette az ő sportstratégiájukat, és bemutatta, mit hozott a városnak a számos nemzetközi rendezvény, amelynek otthont adott Debrecen, a Főnix Csarnok. Ehhez természetesen olyan infrastruktúra kell, ami alkalmas a nemzetközi versenyek helyszínének. Tehát már nyolc éve javasoltuk egy sportkomplexum létrehozását Nagyváradon, hiszen a városnak jelentős sporthagyományai vannak. A sportélet fellendítése mellett egy ilyen színvonalas létesítmény számos egyéb területen – például idegenforgalom – is nyereséget hoz a városnak, elviszi hírét messze a világban. Debrecen mellett Kolozsvár példája is fontos, hiszen az ottani sport-infrastruktúra más rendezvényeknek is otthont ad, és a kultúra, a turizmus terén is jelentős elismertséget hozott a városnak.

– Miben áll valójában a megállapodás?

– Az előzőeket figyelembe véve nagyon örültünk, amikor most a város előállt egy sportkomplexum létrehozásának javaslatával. Ezt az RMDSZ támogatja, és hajlandó a szavazatát adni hozzá a megyei és a városi tanácsi frakcióban. Ugyanis a beruházás elindításához a megyei önkormányzat tulajdonában lévő telekrészekre is szükség van, és a tulajdonjogi határozatok meghozatalához kétharmados szavazatarány kell. Ezért tehát az RMDSZ-es vezetésű megyei tanács támogatja azokat a határozatokat, amelyek a szóban forgó területekre vonatkoznak. Ez az együttműködés a következő négy évre szól, hiszen a teljes létesítmény megtervezése, a megépítése, az átadása a következő önkormányzati mandátum feladata. Tehát amikor az RMDSZ megadja a segítséget mindehhez, a következő négy évre tervez. Ez az egyezség azért is fontos, mert az elmúlt években olykor tapasztalható ellenállás és vita ellenére most a pozitív gondolatok kerültek előtérbe, és ez fog eredményt hozni.

– Milyen szinten folyt az egyeztetés a megállapodás előtt?

– Megyei pártelnöki szinten; Ilei Bolojan nagyváradi polgármesterrel, az NLP megyei elnökével a projekttel kapcsolatos megbeszélés során alakult ki a megállapodás. Örülünk, hogy az NLP-vel sikerült megegyezni, és ezzel a sportkomplexum létrehozásának elképzelése új szakaszba léphet: megvan a lehetőség arra, hogy elinduljon a megvalósítás folyamata, és el is készüljön a létesítmény a következő négy évben.

– Más tárgyú együttműködésekről is hallhattunk a közelmúltban a megyéből az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt között…

– Igen, az önkormányzati választási együttműködésre vonatkozó megállapodások vannak Élesden, Mezőtelegden, és a legújabb, amit szintén kedden írtunk alá, Berettyószéplakra vonatkozik. Ezek az ottani magyar közösségek érdekeinek képviseletét és döntési lehetőséghez juttatását segítik továbbra is az általunk is támogatott polgármesterjelölt sikeres szereplése esetén.

A nagyváradi városvezetés a Pece-parton, a Vágóhíd (ma Traian Blajovici) – Octavian Goga – Făgărașului utcák, valamint a Nagyváradi Egyetem melletti utca által körülhatárolt övezetben akar sportcentrumot építeni egy új futballstadionnal, új sporttermekkel, tanuszoda építésével a Sportiskola számára. A projekt része emellett az Ifjúsági Stadion korszerűsítése, az atlétikapályájának felújítása oly módon, hogy nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas legyen, illetve zöldövezet létesítése. Felmerült az állatkert elköltöztetése is.

A megyei tanács tegnapi, rendes havi ülésének napirendjén szerepeltek a projekt által igényelt telekrész tulajdonviszonyainak rendezését szolgáló határozati javaslatok. Egyhangúlag meg is szavazta azokat a döntéshozó testület. Ezek alapján a megye átadta Nagyvárad önkormányzatának kezelésébe a tervezett sportcentrum létrehozásához szükséges területeket. Ennek érdekében a szóban forgó, közel 8,4 hektáros területet hat parcellára osztották, és a hatból négyet, 5,87 hektárnyit kapott meg a város.