https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2499
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Érkeserű
Rovat: Közélet
2020.07.30

Mire Zsanett iskolába indul…

Nem első alkalommal járunk a mindig mosolygós, jó kedélyű BALAJTI IRÉNNÉL. Mindig munkában találjuk. Most éppen a gyepes udvaron lévő aprójószágokat gondozza. Telente pedig a régi hagyományt őrizve, rongyból készült szőnyeget sző a száz esztendős szövőszéken. Újabban vállra akasztható szatyrokat is készít. Büszkén mondja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés munkái iránt, még Amerikába is vittek belőle.

Sokáig úgy tűnt, hogy az érkeserűi Kis utca mostohagyermeke a községnek, egy immár nem regnáló elöljáró azzal érvelt, hogy azért nem köveznek az utcájukban, mert nem szerepel a térképen. Balajti Irén sem késlekedett a válasszal: akkor adót sem kell fizetnünk, ha mi nem létezünk. De mostanra más megnyugodott, hisz az elmúlt évtől végre köves út vezet a Kis utcán végig.

Vendéglátónk az utca rendbetételéhez fűződően úgy fonja a szót, hogy tudomást szerezzünk arról, neki immár kilenc unokája van. Három lánya közül kettő a faluban él családjával, míg egyikük Magyarországon lakik. Mint mondja, az az álma, hogy legkisebb unokáját babakocsiban tolhassa végig a majdan aszfalttal borított Kis utcán. Erről és egyebekről szokott elmélkedni utcabélijével, a 86 esztendős Gál Károllyal, aki háromkerekű biciklijével vágyik elsuhanni Balajti Irén háza előtt.

Erre minden esélyük megvan, hisz az önkormányzat egymillió euró értékű pályázatot nyert a három faluban aszfaltozásra. A Kis utcaiak és mások reménye a következő év nyarára megvalósulni látszik, az aszfaltozással a község elöljáróinak a törekvése szerint eljutnak a romák lakta falurészig is.

Nemcsak az idősek örülnek a kövezett utaknak, hanem a fiatalabbak is. A Téglavető utcába 13 éve költözött Varga Ildikó. Az éradonyi születésű fiatalasszony ide jött férjhez, kislányuk, Zsanett öt éves elmúlt. Mint mondja, éveken át csak gumicsizmában tudtak kijutni az utcából. Esőzések idején még a gyermekeket is óvniuk kellett, hogy a traktorok vágta mély árkokba bele ne essenek. Most nagyon örül, hogy mindez az elmúlt év óta megváltozott. Erős alapra terítették a zúzott követ, azóta élhetőbbé váltak a Téglavető utcában élők mindennapjai. Mire a kis Zsanett iskolásba indul, már aszfaltozott lesz az ő utcájuk is.

Készült a Kiskereki Polgármesteri Hivatal megbízásából