https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2498
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Asszonyvására, Kiskereki
Rovat: Közélet
2020.07.30

Tematikus faluünnepek – váltásban

Kiskereki mindenkori vezetősége felismerte, hogy szükség van olyan alkalmakra, amikor a lakosság együtt szórakozva piheni ki a dolgos hétköznapokat. Az utóbbi években tematikus fesztiválokká nemesült ez a kezdeményezés.

Nyíri Sándor polgármesterségének kezdetétől (2008) a falunapok elnevezést fesztiválra változtatták. Ezzel is jelezni szándékoztak, hogy minőségi váltásra készülnek. Rotációban évente más-más községalkotó faluban kerül sor a tömegrendezvényre. Igyekeztek az illető falura vonatkoztatható megnevezést adni a fesztiválnak. Kiskerekiben a faluünnepet Betyárfesztiválként definiálták. A programok egy részét is igyekeztek tematikailag ehhez igazítani. A betyárok minden alkalommal jelen vannak, ahogyan a lovasbemutatók is, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó show-műsorok sem hiányoznak – sorolja Ónodi István kiskereki fiatalember. Mint mondja, minden fesztiválra kilátogat családjával, már nagyobbacska fia is ámuldozik a látványosságokon. Jó dolog ez – vélekedik –, hisz a felnövekvő generáció szórakozva ismerkedik meg a falu történetével, és ezáltal a közösséghez való kötődése is erősödni fog.

A község legnépesebb faluja, Érkeserű a Számadó Ernő által megfogalmazott, egyik falurészre utaló „becéző” elnevezéssel illeti a maga ünnepét: Hímeshátsziget. Ez már önmagában is figyelemfelkeltő, ahogyan a hozzá kötődő programok is. Miközben a könnyed szórakozásra is van igény, addig a lápvilág megismertetése, az ehhez fűződő vetélkedők, tudományos előadások sem maradnak el.

Asszonyvásárán az egykoron királynői birtokra és vásáros helyre utalva Forum Reginea néven hirdetik fesztiváljukat – osztja meg velünk helytörténeti ismereteit Ónodi István. Az ottani kuriózumszámba menő látványosságot a lovagi bemutatók jelentik.

Minden fesztiválkor ünnepi istentiszteletet tartanak, azt követően pedig emlékhelyeiken koszorúzással emlékeznek a történelmi múltra vagy éppenséggel a települések neves szülötteire. Az utóbbi nyolc évben ötször sikeresen pályáztak uniós támogatásra, ennek köszönhetően olyan neves könnyűzenei együttesek léptek fel a községben, mint a Desperado, az Apostol, vagy a Piramis együttes. sAz önkormányzat követendő gesztusként fesztiválok idején a „falu ebédje” címszó alatt ingyen ételre invitálja a lakosokat.

Készült a Kiskereki Polgármesteri Hivatal megbízásából