https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2497
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Érkeserű
Rovat: Közélet
2020.07.30

Lovakkal jótékonykodó érkeserűiek

Lovakhoz ragaszkodó emberek élnek Érkeserűben. Falunapokon, területi versenyeken már régóta részt vesznek fogatjaikkal. Néhány éve Érkeserűi Lovasklub tagjaiként lépnek a nyilvánosság elé. Mindemellett jótékonykodnak is.

A lovasgazdák, a helybéli önkormányzati képviselők úgy gondolták, hogy hivatalosan is elismertetik ténykedésüket. A klub elnökének a község alpolgármesterét, Szabó Zoltánt választották meg – tudtuk meg Buta Máriától, akinek férje, Attila a legjelentősebb lóállomány birtokosa Érkeserűben. Fesztiválok alkalmával rendszeresen szerveznek fogathajtó versenyeket, emellett minden év májusában lovas napot tartanak, ahol tesztelik a paripák gyorsaságát, ügyességét, a fogatok küllemét.

A környékbeli településekről gyakorta felkérik őket szüreti mulatságokon való részvételre, míves hintójukkal pedig házasságkötések fontos résztvevőivé váltak.

Bejegyeztetésükre nagy szükség volt, mert immár szenvedélyüknek hódolva nem a családi kasszát soványítják, hanem pályázati támogatást is igényelni tudnak. Buta Mária elmondta még, hogy a falu javára jótékonykodni is szoktak. A művelődési háznak asztalokat, lócákat ajándékoztak, jelenleg pedig a fogorvosi rendelő felújítását finanszírozzák. Megvásároltak egy régi házat, falumúzeumot terveznek létrehozni benne.

Készült a Kiskereki Polgármesteri Hivatal megbízásából