https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2495
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Érkeserű
Rovat: Közélet
2020.07.30

Kevesebb lopás, nagyobb biztonságérzet

Az elmúlt évben a községalkotó falvakban 42 térfigyelő kamerát helyezett ki a kiskereki önkormányzat. Ebből 15-öt Érkeserűben szereltek fel.

Bő negyedórát várakozunk, mire szusszanásnyi időt beszélgetni tudunk Lajter Andrea bolttulajdonossal. Jönnek-mennek a vásárlók. Nincs ez mindig így, de az előző napi esőzések nyomán – bár a napsütésben hamar magasra száll a pára – a kiskertekben még süpped a talaj. A veteményeseket jobb meg sem közelíteni. Ilyenkor van idejük a háziasszonyoknak többet időzni a boltokban, a szokásosnál tovább nézegetni, mustrálni a megvásárolandót.

A vaskereskedésben sok fontos dolgot lehet beszerezni, építőanyagok mellett az asszonyok keze alá való seprű, abrosz és még sok minden megtalálható. Ajándéktárgyakból sincs hiány, porcelántól a zománcosokig van itt minden. Mivel a lakodalmak a járvány miatt szünetelnek, ezért mostanság kevesebb ajándéktárgy talál gazdára. Viszont felszökött az építkezési kedv, új házak épülnek a faluban, a régebbieket felújítják, átalakítják. Itt megmarad a fiatalság!

Lajter Andrea öt évvel ezelőtt úgy döntött a férjével, hogy vállalkozásba kezdenek. Az első két évben élelmiszert árultak, aztán váltottak a mostani vegyesboltra. Az ingatlant a Székelyhídi Fogyasztási Szövetkezettől bérelték, majd meg is vásárolták.

Kereskedő társaihoz hasonlóan nagyon hálásak a kihelyezett „őrszemeknek”, nemcsak az otthonukat, testi épségüket érzik nagyobb biztonságban, de vállalkozásukat is. Ezt megelőzően reggelente mindig szorongással nyitotta ki a boltot, hogy előző éjszaka nem törtek-e be, fosztották-e ki.

Egy eléggé szégyenletes dolog is lelepleződött a kameráknak köszönhetően. Lajter Andreát eleinte nagyon bosszantotta a dolog, de ma már csak mosolyog rajta. Azt gondolta, hogy ismeretlen haragosa van, az „csúfoskodik” velük. Hosszú időn át minden reggel egy jókora adag emberi ürülék fogadta a bolt előtt. A térfigyelők kihelyezésével rájöttek a titokra. Egy autóbusszal ingázó nőnek percre pontosan működött a biológiai órája. Amikor hajnalban dolgozni indult, akkor érte el a szükség.

Ennél komolyabb segítséget is nyújtott már a kamera. Az elmúlt évben a személygépkocsijukat „húzták meg”, a kamerának köszönhetően nem volt nehéz azonosítani a tettest.

Készült a Kiskereki Polgármesteri Hivatal megbízásából