https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2466
Szerző: Szűcs László
Település: Biharszentjános, Bors, Kisszántó, Nagyszántó
Rovat: Közélet, Kultúra
2020.07.28

Gasztroünnep mind a négy faluban

Bors község nem szűkölködik kulturális, szórakoztató, közösségi programokban, s ugyan az idei járvány miatt ezek sorra elmaradnak, KUPÁS TIBOR kultúrreferensnek van mire visszatekintenie, büszkének lennie.

– Eredetileg voltak a község napjai, amit éppen ezekben a napokban rendeztünk volna meg 22. alkalommal, aztán évről-évre megfogalmazódott az az igény, hogy a község valamennyi településének legyen meg a maga falunapja. Borson ugye ott van még a Káposztafesztivál is, ami eredetileg egy magánkezdeményezés volt, de később a polgármesteri hivatal felkarolta és finanszírozza is. Ahol pedig most beszélgetünk, a nagyszántói kultúrház parkosított udvarán, itt a helyszíne a Csülökfesztiválnak. Próbáltuk az eseményeket valamilyen gasztronómiai sajátossághoz kötni. A szentjánosiak ugye zöldségeket árulnak a piacon, ezért ott Bográcsfesztivál lett, hiszen abba ugye sok zöldség is kell. Sajnos az idén ez is elmarad. Következett a sorban Kisszántó, ott működik egy gombafarm vagy 6-7 éve, annak a vezetője megkeresett bennünket, hogy felajánl egy mázsa gombát, ha szervezünk valamit. Nagyszántón is foglalkoztatta az embereket, hogy hasonló programot szervezzünk, régen itt sokan foglalkoztak disznótartással, innen jött az ötlet, hogy akkor itt legyen Csülökfesztivál. Idén lett volna a negyedik.

A Bors Községi Napokon előfordult már, hogy hétezer ember volt jelen, holott a község lakóinak a száma összesen 4500 körüli, ami jelzi a rendezvény vonzerejét, ahogy a Káposztafesztiválra is sokan kijönnek Váradról. Az első Csülökfesztiválon Szántón is megduplázódott a mintegy 350 fős lakosság száma.

Igyekszünk minden évben megrendezni a szüreti bálokat, s ugyancsak nagyszántói kezdeményezés volt a községi szintre kiterjedő gyermeknap, buszokkal hozták ide a többi faluból a gyerekeket. Tavaly ebben a kultúrházban rendezték meg a XXII. Honismereti Konferenciát, ott mutatták be azt a kötetet is, amely a két Szántó történetét foglalja össze a XIX. századig.

Borson van egy nagyon jól működő kórus, Szentjánoson mazsorettcsoport, illetve a legtekintélyesebb múlttal a Galagonya Néptáncegyüttes rendelkezik, természetesen kisszántai és nagyszántai gyerekek is vannak benne. Fellépéseik sajnos most ugyan nekik sem lehetnek, de pár hete a próbákat már újrakezdhették. A kisebb rendezvények számára az önkormányzat saját színpadot vásárolt, s míg korábban a hangtechnikát is mindig béreltük, az idén beszereztünk egy újat, sajnos még ki sem tudtuk próbálni az elmaradt rendezvények miatt.

Tavaly a kultúrházban összesen 108 rendezvény volt, ezek közül 18 önkormányzatilag támogatott kulturális rendezvény. Magánszemélyek is kibérelhetik keresztelők, nagykorúsítási ünnepségek, egyéb családi események céljából, újabban a javaslatomra csak helyi vagy helyi kötődésű lakosok. Az ilyen emberek sokkal jobban vigyáznak rá.

Készült a Borsi Polgármesteri Hivatal megbízásából