https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2454
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Vedresábrány
Rovat: Közélet
2020.07.25

A járvány sem állította meg a fejlődés útján

Vedresábrány községet, melynek köztudottan a legnagyobb és legfejlettebb települése Monospetri, a koronavírus-járvány sem tudta megállítani a fejlődés útján. A község lakói és vezetői egyaránt dolgos és derűlátó emberek, az elmúlt hónapokban a szükséges védekezési előírásokat betartva, ahol csak lehetett, folytatták a beruházásokat. Fegyelmezettségüknek köszönhetően a községben eddig nem volt egyetlen fertőzött sem, pedig a fejlesztések haladtak, és a mezőgazdasági munkálatokat is rendben elvégezték a helyi gazdák.

Barcui Barna polgármestert kértem meg, hogy számoljon be tavalyi és idei eredményeikről.

– Több, általunk elindított pályázat „ért be” tavaly és ez év elején. A pályázatokat már az előző években elindítottuk, hiszen az EU-s projektek lefolyása akár négy-öt év is lehet, sokszor megtörténik, hogy egy mandátum alatt nem zárulnak le. Jelenleg két pályázatunk munkálatai folynak: a délutáni iskola építése és az utak aszfaltozása, az Északnyugati Közösségközi Fejlesztési Egyesület programja.

A délutáni iskola a községközpontban, Vedresábrányban épül meg, az önkormányzat saját területén, a községháza udvarán. Több mint 1000 négyzetméter alapterületű, komplex épületről van szó, tantermeket, konyhát, ebédlőt, vizesblokkokat és raktárhelyiségeket foglal magában. A diákokat fogja kiszolgálni délutáni iskolaként, de közösségi házként is működik majd, falubeli közérdekű és családi események helyszíneként. Erre a célra a több mint 400 négyzetméter alapterületű nagyterme lesz a legalkalmasabb. Az építés és az anyagbeszerzés a járvány idején is tartott, a falak már állnak, riportunk készítésekor megérkezett a tetőszerkezet fémanyaga is, és lapunk megjelenésekor már bizonyára fel is lesz szerelve. A beruházás költségvetése több mint félmillió euró.

– Az is jó ebben a pályázatban – tette hozzá a polgármester –, hogy önrészt nem kellett adnunk hozzá. A pályázatban el nem számolható költségeket – villanyáram és ivóvíz bevezetése, csatornázás – az önkormányzat fedezi. Szerencsére ez nem okoz nagyobb megterhelést, a kivitelezést pedig a saját szakembereink el tudják végezni.

– Kérem, beszéljen egy kicsit részletesebben az aszfaltozást lehetővé tevő pályázatukról!

– Ezt a pályázatot Kiskerekivel és Érbogyoszlóval közösen adtuk be. Ebben az esetben sem kell önrészt fizetnünk. A kapott összeg községenként több mint egymillió euró. Ebből mi 5200 méter utat aszfaltozunk le, és ahol kell, a vízelvezetést is megoldjuk. A másik két község is hasonló hosszúságú aszfaltutat készít. Ha nálunk befejeződnek a munkálatok, kijelenthetjük, hogy a község valamennyi útja aszfaltos lesz, beleértve a pincesori utakat és a romatelepeket is a község valamennyi településén. A kivitelezők tartják az ütemtervet, így novemberben átadhatjuk az utakat. Ennek a programnak a részeként készül el a Vedresábrányt Érbogyoszlóval összekötő út is. Ez nagyban javítani fogja a két település közötti gazdasági és személyes kapcsolatokat.

– Ahhoz, hogy haladjanak a munkálatokkal, a polgármesteri hivatalnak a járvány idején, a korlátozások között is működnie kellett. Hogyan, milyen intézkedések alkalmazásával oldották meg ezt?

– Hogy megőrizzük egymás egészségét, a szükségállapot ideje alatt a munkatársakat két csoportra osztottuk, így másodnaponként kellett munkába jönniük. Ezt május 15-ig alkalmaztuk. Természetesen a védőmaszk és kesztyű viselete nem maradt el, és a bejáratnál kézfertőtlenítőt is elhelyeztünk. Az ügyfelek kérvényeiket az ajtóban elhelyezett asztalra tették le, aztán az iratokat munkatársaink behozták a megfelelő irodába. A válaszokat szintén visszavitték a bejárati ajtóig. Így az ügyfeleknek nem kellett bejönniük a hivatalba. Szerencsére meg tudtuk védeni az alkalmazottakat és a lakosságot is. A gazdasági életünket egy kicsit negatívan befolyásolta a járvány, de remélem, hogy ki fogjuk heverni.

– Említette, hogy a pályázataikhoz nem kellett önrészt adniuk, így a saját költségvetésük ezzel nem terhelődött. Mit tudtak önerőből megvalósítani?

– Vedresábrány központi részén megvásároltuk a volt szövetkezeti boltot. Nagyon lepusztult állapotban volt, rontotta a község képét, sőt már veszélyessé is vált. Ezért lebontottuk, s a helyére parkot és játszóteret építünk. Monospetriben az idősek otthona mellett egy mosóházat építünk. Ennek az alapját a volt szabadtéri színpad adta, az épület már el is készült. 100 négyzetméter az alapterülete, négy helyiségre osztottuk. Így lesz mosókonyha, szárító és vasaló rész is. Következik a felszerelések megvásárlása és beszerelése. Az otthon számára lehet majd itt mosni, ezt eddig nem kis költséggel Margittán végeztettünk el. Szintén Monospetriben megvásárolunk egy telket, s egy közösséget kiszolgáló épületet emelünk rajta. Ennyire futja az idén, de ezek mellett természetesen biztosítanunk kell a tanács és az iskolák működését is. Utóbbiakat fel kell készítenünk az új tanévre: festetni kell, a javításokat elvégeztetni és fertőtleníteni.

– A község lakosai mennyire voltak fegyelmezettek a korlátozások idején? Betartották az előírásokat? A helyi üzletek megoldották az ellátást?

– Nem voltak nagyobb gondok. Eleinte nem vette mindenki elég komolyan, de sikerült meggyőzni az embereket az óvintézkedések fontosságáról. Megértették, gondolom, ezért sikerült fertőzésmentes községnek megmaradni. A külföldről hazatérő mintegy 80 személy betartotta a házi karantént, és szerencsére nem volt közöttük fertőzött. Meghatározott árú, élelmet és a tisztítószereket tartalmazó csomagot kaptak az önkormányzattól. Kapcsolataim révén sikerült nagyon jutányos áron (1,6 lej/kg) egy kamionnyi (26 tonna) holland burgonyát szerezni, ebből mindenkinek a kért mennyiséget házhoz szállítottuk. Ezzel is segítettük a lakosságot a korlátozások ideje alatt. Nagy volt rá a kereslet, ezért megpróbálok még egy szállítmányt szervezni. Az üzletekben az első napokban volt egy kis hiány a felhalmozók miatt, de aztán helyreállt a rend. Mindvégig lehetett minden alapvető élelmiszert kapni. Ennek érdekében folyamatosan egyeztettem a kereskedőkkel.

– Ön többszörösen „visszatapsolt” polgármester Vedresábrányban. Úgy látom, most is igen aktív és közkedvelt személyiség. Belevág még egy mandátumba?

– Ha a község lakosai úgy akarják és megtisztelnek bizalmukkal, akkor igen. Vannak még befejezetlen terveim, amiket mindenki javára meg szeretnék valósítani. Jelenleg öt pályázatunk van leadva. Közülük hármat már kedvezően elbíráltak: az iskolások szociális étkezdéjének létrehozását, a monospetri iskola bővítését négy tanteremmel és a vedresábrányi művelődési ház felújítását. Kettőre még várjuk a választ. Terveim között szerepel a községi orvosi rendelő teljes felújítása és a vedresábrányi régi iskola renoválása is.