https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2269
Szerző: Máté Zsófia
Település: Belényes
Rovat: Közélet
2020.05.29

CT-berendezés Belényesben

Az egészségügyi minisztérium finanszírozásával 3 millió lej értékű, modern komputer-tomográfot helyeztek üzembe a belényesi kórházban.

A kontrasztanyagok adagolására szolgáló berendezés beszerelésével és végső ellenőrzésével május 28-án befejeződött az új CT-berendezés tesztelése a Nicolae Popoviciu püspökről elnevezett belényesi városi kórházban. Az egy héttel ezelőtt folyamat hivatalos lezárásán jelen voltak a helyi egészségügyi szakemberek, a kezelőszemélyzet mellett a nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinika szakemberei is, ugyanis ők tanították be a belényesi kollégáikat a képalkotó diagnosztikai berendezés kezelésére.

A korszerű felszerelés hozzájárul ahhoz, hogy a Belényesi-medence százezer lakosának egészségügyi ellátásáért felelős kórházban magasabb szintre emeljék a betegellátást. Megkönnyítik ugyanakkor a páciensek életét azzal, hogy helyben elvégezhetik a vizsgálatokat, nem kell a megyeszékhelyre utazniuk emiatt.

Az örvendetes hírről beszámoló közlemény emlékeztet rá, hogy a CT beszerzése a kórház számára már régi vágya volt a belényesieknek. Három éve vetődött fel, hogy a megyei kórháztól kapnának egy gépet, de először megfelelő helyet kellett neki találni. Ezt a belényesi egészségügyi intézmény saját forrásból ki is építette (a korábbi étkező helyén). Ezután az egészségügyi tárcától kapott 3 millió lejből megvették az új készüléket, és az mostantól már a belényesi kórház pácienseinek rendelkezésére áll.