https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2199
Szerző: Közlemény
Település: Nagyvárad, Rév
Rovat: Közélet, Kultúra
2020.05.16

Újranyitnak a váradi múzeumok

Keddtől a Nagyváradi Városi Múzeum, péntektől pedig a Körörsvidéki Múzeum, illetve a hozzá tartozó közgyűjtemények is fogadják a látogatókat az egészségvédelmi szabályok betartásával.

Május 19-től, keddtől kezdve megnyitja kapuit a Nagyváradi Városi Múzeum. A közgyűjtemény keddtől vasárnapig 10–13 és 14–18 lesz nyitva, 13 és 14 óra között szellőztetnek és fertőtlenítenek. Minden látogatónak kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése, belépéskor a kézfertőtlenítés és a fertőtlenítővel átitatott lábtörlő használata. Emellett minden belépő testhőmérsékletét megmérik, a 37,3 fokosnál nagyobb hőemelkedést mutató személyt nem engedik be.

A jegypénztárba egyszerre 2 személyt vagy egy család tagjait engednek be; ajánlatos kártyával fizetni. A kiállítótérbe ugyancsak ketten vagy egy család tagjai mehetnek be egyszerre. A tárlatvezetéseket június 30-ig nélkülözniük kell a látogatóknak. Bent is meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot a látogatók, illetve az alkalmazottak között. Ez az előírás egyébként a városi múzeumhoz tartozó szabadtéri részre is érvényes a várban.

A váradi vár kiállítótereibe egyszerre legfeljebb 150 embert engednek be, az ugyancsak a városi múzeumhoz tartozó Zsidó Történeti Múzeumba (Teleki, ma Primăriei u. 25. szám) pedig 25-öt. A látgatók által követendő útvonalat a padlón elhelyezett jelzések jelölik.

A Körösvidéki Múzeum és a hozzá tartozó közgyűjtemények nyitva tartási rendje nem változik a május 22-i, pénteki újranyitást követően. Az épületekbe azonban csak maszkkal, lázmérés után léphetnek be a látogatók. Azt sem engedik be, aki köhög, tüszköl, folyik az orra. A kéz- és lábbeli-fertőtlenítés itt is kötelező.

A Rulikowsky úti főépületbe egyszerre 15 személyt engednek be, az Ady Endre, a Iosif Vulcan és az Aurel Lazăr Emlékmúzeumot, illetve a révi Zichy-barlangot pedig 10 fős csoportok látogathatják. A követendő útvonalat ezeken a helyeken is a padlón jelzik. A jegypénztárakhoz csak egyenként lehet menni, és a látogatás legfeljebb 30 percig tarthat. Ezekben a közgyűjteményekben sincs lehetőség a tárlatvezetésre. A múzeum vezetősége kéri, hogy az előjegyzett csoportok a megbeszélt időre érjenek oda.

A szükségállapot alatt online hozzáférhetővé tett kiállításokat a nyitás után is ingyen megtekinthetik az érdeklődők a Körösvidéki Múzeum honlapján.