https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2193
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Székelyhíd
Rovat: Közélet, Hitélet
2020.05.15

Oltártól a fakanálig

Gyakorta találkozunk plébánosokkal, lelkészekkel és egyéb papi emberekkel, de olyannal már ritkábban, aki hivatása mellett karmester, és mindeközben szakácskönyveket is ír. Székelyhídon nemrég járt egy ilyen ember, PASKÓ CSABA.

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere tavalyi edelényi (Magyarország) látogatásakor találkozott Paskó Csaba plébánossal, és meg is hívta őt főzőcskézni a Nagykágyai 1. Számú Műszaki Középiskolába. Az atya a múlt hónapban tett eleget a meghívásnak, és ízelítőt adott főzőtudományából az iskola szakácstanoncainak. Mivel a böjti időszak már elkezdődött, hús nélküli ételeket készített a tanulók segítségével. Kissé szokatlan ízvilágú volt a húsmentes töltött káposzta, amelyet egyebek mellett sárgarépával, vörös- és fokhagymával, zellerszárral, zellergumóval gazdagítottak. Édességként mákos baklava néven ismert rétesféleség került az asztalra.

A plébános nemcsak receptekkel okosította a szakácsnövendékeket, hanem a konyhában használatos eszközök helyes alkalmazásáról is tartott kiselőadást. Például a kés helytelen használata nem csupán a munkamenetet lassíthatja, de a testi épséget is veszélyeztetheti.

A diákokkal való találkozó után Paskó Csabát a székelyhídi városháza gyűléstermébe várták. Ott Béres Csaba köszöntötte, majd az atya az eddig megjelent szakácskönyveit mutatta be az érdeklődőknek. Mielőtt a Szerbiából érkezett plébános szakácstudományáról szó esett volna, kivetítőn láthattuk-hallhattuk a Szabadkai Filharmónia előadását, melyet Paskó Csaba karmester dirigált.

Édesanyja maga is szakács volt, ennek ellenére soha nem tudta elfogadni, hogy fia is a kezébe vette a fakanalat. Pedig Paskó Csaba már gyermekkorában gyakran hangoztatta, hogy ő bizony pap vagy szakács lesz. Édesanyja csak mosolygott gyermekének konokságán.

„Becsüljük meg a szakácsokat, mert ételeink a kultúránk részei, és azt tudatosan ápolnunk kell. Aki pusztán pénzért és nem szeretetből választja ezt a hivatást, annál előbb-utóbb kibújik a szög a zsákból, elpártolnak tőle a vendégek” – fejtette ki a plébános.

Elsősorban papnak tartja magát, de emellett karmesteri ténykedését több kitüntetéssel is elismerték, és számtalan nemzetközi főzőversenyen sikerrel szerepelt.