https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2120
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Rév
Rovat: Hírek
2020.04.30

Karanténba került a révi roma közösség

Megyénkben Rév az első település, melynek egy része vesztegzár alá került. A részletekről Dumitru Țiplea prefektus tájékoztatott csütörtökön este.

Másfél-két héttel ezelőtt a révi roma kolónia négy tagja koronavírusos tüneteket mutatott, őket kórházba szállították, pozitív lett a tesztjük, jelenleg is kórházban kezelik őket –, ismertette az előzmányeket a prefektus videófelvételén.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakembereivel és a megyében működő kórházak vezetőségével együtt a közösség tesztelése mellett döntöttek. Múlt csütörtökön próbálkoztak először, de nem jártak sikerrel, majd múlt szombaton 124 ember mégis beleegyezett a tesztelésbe. Az eredmények alapján arra a következetésre jutottak a hatóságok, hogy mivel sok a pozitív teszt, karanténba kell helyezni a teljes közösséget.

A megyei vészhelyzeti parancsnokság ma hozta meg a döntést, így mától a 470 tagú roma közösség vesztegzár alá került, s az élesdi kórház orvosai felügyelik az embereket. Jelenleg a rendőrök és a csendőrök őrzik a be- és kivezető utakat, az egészségügyi ellenőrzés mellett biztosítják az áram- és vízellátást, illetve a szemét elszállítását.

Hét-tíz napon belül újabb teszteket végeznek a közösség tagjain, és ha szükséges, kórházba szállítják a fertőzötteket – zárta beszédét Dumitru Țiplea.