https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2119
Szerző: Közlemény
Település: Hegyközcsatár
Rovat: Szomszédoló
2020.04.30

Közös projektet zárt Hegyközcsatár és Kaba

A pályázat eredményeiről tegnap számolt be Bónisz Sándor, Hegyközcsatár polgármestere (képünkön). Ott a projekt munkatársai önkéntesként foglalkoztak a pályázat gyakorlatba ültetésével, áll a szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményben.

Az Ünnepeljük együtt hagyományainkat elnevezésű (rövidítés: Together) RO–HU-265 pályázat az Interreg V. programon nyert határon átívelő támogatást. A 70 400 euró értékű projekt 2018. november 11-én indult, és ma fejeződött be; a két település a pénzt a helyi közösség fejlesztésére és kapcsolataik bővítésére fordította.

Hegyközcsatárban és Kabán egyaránt felléptek a másik országból érkező folklórcsoportok, táncosok és művészek, akik saját hagyományaikat is népszerűsítették.

Hegyközcsatárban a pályázat keretében tavaly augusztusban művészeti és sportvetélkedőket tartottak a két település ifjúsági csoportjainak részvételével, szeptemberben pedig szőlőfesztivált szerveztek.

Kabán ugyancsak augusztusban az új kenyér ünnepét szervezték meg a pályázat segítségével, decemberben az adventi ünnepségeket, idén márciusban pedig tavaszi fesztivált tartottak.

Mindkét településen hosszú távon használható felszereléseket is vásároltak. Csatárban például egy mobilszínpadot 26,1 ezer euróért, hangosító berendezést, valamint asztalokat és székeket is vettek, Kabán pedig a központ kivilágítását oldották meg a határon átnyúló támogatás segítségével.