https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2103
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Gazdaság, Közélet
2020.04.27

Megkurtították Várad költségvetését

Konferenciahívás formájában tartották meg ma koradélután a nagyváradi helyi tanács rendes havi ülését. Egyebek mellett az idei büdzsé csökkentéséről döntöttek, ugyanakkor pénzt különítettek el közel 400 diák számára az online oktatásban való részvételhez szükséges táblagépek vásárlására.

A Különleges Telekommunikációs Szolgálat segítségével kapcsolódhattak be a nagyváradi tanácsosok az április 27-i rendes tanácsülés munkájába – tudtuk meg Kirei Melindától, a helyi tanács RMDSZ-es frakciójának vezetőjétől. Az audiokapcsolat lehetővé tette a hozzászólásokat a napirendi pontokhoz, és akár meg lehetett változtatni az előzetesen közölt szavazatot. A legfontosabb határozati javaslat a 2020-as költségvetés csökkentésére vonatkozott.

Ilie Bolojan polgármester az ülés utánra elhalasztott videónyilatkozatában indoklásként elsorolta, hogy a büdzsé bevételi oldalán a szükségállapot, illetve az adófizetési haladék miatt jelentős kiesés mutatkozott. Továbbá a kényszerszabadságok miatt a jövedelemadóból is kevés folyt be. Mint mondta, márciusban 10 ezer váradi lakos volt kényszerszabadságon, áprilisban ez a szám eléri a megyeszékhely munkavállalóinak egyötödét. A városi ingatlanok bérbe adásából, a parkolási díjakból is jóval kevesebb bevétel származott. A legborúlátóbb számítások szerint 9 millió euróval kell majd kevesebből gazdálkodni.

A többség szavazatával jóváhagyott büdzsémódosítás 26,127 millió lejjel kevesebb bevétellel számol tehát, és ugyanennyivel csökkentették a kiadási oldalt. A bérköltségekből és a beruházásokra szánt pénzből is vettek el, azonban 16,87 millió lejjel növelték a tartalékalapot, amit majd a szükségletek szerint fognak felhasználni. A polgármester tudatta, hogy az európai finanszírozású beruházásokat változatlan ütemben folytatják, hogy mielőbb elszámolhassanak, lehívhassák a megnyert támogatásokat, egyes törlesztéseket elhalasztanak az év végéig vagy akár a következő évre, és nem kezdenek új munkálatokban. Az idénre betervezett homlokzatfelújításokat, új utcák aszfaltozását említette példaként az elmaradó beruházások között.

A halasztandók sorába került például a velencei Templom tér korszerűsítése – derül ki a határozati javaslatból –, innen az eredeti költségkeret több mint a felét elvették, a Transilvania mozi rendbehozatala (3,2 millió lejt vontak el innen), és a Szacsvay iskola renoválása is, ahonnan egymillió lejt vontak el. Az utóbbi kitétel miatt az RMDSZ-frakció tagjai nemet mondtak a határozattervezetre, noha azzal maradéktalanul egyetértenek, hogy 388 váradi diáknak táblagépet vegyenek a városkasszából – nyilatkozta érdeklődésünkre Kirei Melinda.

Amint a frakcióvezetőtől megtudtuk, a szövetség tanácsosai kifogásolták, hogy az iskola renoválására szánt pénzt most tették a tartalékalapba, holott anélkül is több mint 15 millió lej lenne ott, így a tanintézet felújítása tovább halasztódik, pedig már 2017-ben határozat született róla. „Nem volt fair elvenni ezt a pénzt, hiszen más iskolák meg kaptak a mostani módosítással” – mondta Kirei Melinda.

A tanácsülésről a jegyzőkönyvezéshez egyébként hangfelvétel is készült, ám a törvény szerint nyilvános ülést a sajtó vagy bármely érdeklődő váradi polgár nem kísérhette figyelemmel.

Az RMDSZ-es frakcióvezető a rendkívüli helyzetre való tekintettel viszont írott formában is tájékoztatta a sajtót álláspontjukról. Eszerint mindössze 24 órát kaptak a 22-én megkapott, több tucatnyi határozattervezet véleményezésére, és megjegyzéseik többségére csak részben kaptak elfogadható válaszokat. Kifogásolták hogy mindössze három cég kapott adókedvezményt, a többi, esetleg érdekelt vállalat nem kapott tájékoztatást a lehetőségről. Az APTOR gazdálkodását továbbra is átláthatatlannak tartják, ráadásul a pénzelvonás most nem érintette. Kirei Melinda javasolta továbbá, hogy a polgármester szakapparátusának 2019-es tevékenységéről szóló határozatot vegyék le a napirendről, és majd akkor tárgyalják, ha lesz mód a nyilvános megvitatására, de a többség ezt elutasította. A Szacsvay Imre Általános Iskolától való pénzelvonás pedig szerinte felháborító, és rosszindulatra utal.