https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2030
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Élesd, Margitta
Rovat: Közélet
2020.04.15

Együtt könnyebb…

Egyre gyakoribbak a különböző országok határ menti településeinek közös, európai uniós pályázatai. EU-tagként a romániai és magyarországi települések is éltek ezzel a lehetőséggel, Élesd, Margitta és Sólyomkővár például Berettyóújfaluval és Szarvassal fogott össze.

A RO–HU 179-es pályázat „Közigazgatási híd a román–magyar határ menti városok között” címmel futott az Interreg V-A Románia–Magyarország 2014–2020 program részeként, témája pedig a határokon átnyúló tapasztalatcsere a nyilvános információk kezelésében. Alcíme: „Partnerség egy jobb jövőért”. A megvalósítási időszak 2018. december 1. – 2020. február 29. volt. Élesd város önkormányzata figyelt fel a lehetőségre és kezdte a partnerek keresését, mivel a kiírás szerint legalább négy partnerre volt szükség. Ioan Todoca polgármesternek jó kapcsolatai voltak Berettyóújfaluval, Kajántó Pál alpolgármesternek pedig Szarvassal. A két magyarországi település hamar rábólintott az együttműködésre, az itthoniak közül pedig Margittát és Sólyomkővárt győzték meg a partnerségről.

Az „ötös fogat” létrehozása után egy pályázatíró céget bíztak meg a dokumentáció összeállításával, ez jól sikerült, és megnyerték a támogatást. Összköltségvetése 362 500 euró, ebből az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 308 125 eurót fizetett ki. A pályázatnak köszönhetően korszerű technológiai fejlesztéseket vihettek végbe az önkormányzatok lakossági szolgáltatásaiban, megkönnyítendő az ügyintézést az alkalmazottaknak és a lakosságnak egyaránt. A hatékony, korszerű és gyors közigazgatás ugyanis jelentős mértékben befolyásolja a helyi közösség jólétét. Asztali számítógépeket, laptopokat, nyomtatókat, fénymásolókat, valamint szoftvereket vásároltak, ezek révén szolgáltatásaik minősége és gyorsasága látványosan nőtt.

A tárgyi beruházásokon túl a projektben részt vevő települések vezetői és szakembererei váltott helyszíneken tíz alkalommal találkoztak tapasztalatcserén. Az első találkozó a projekt kezdeményezőjénél, Élesden volt, a két utolsónak pedig idén februárban Margitta, illetve Élesd adott otthont. A margittain Liliana Mierea, az európai pályázatok önkormányzati osztályának tanácsadója tartott szakmai előadást és számolt be azokról a fejlesztésekről, melyeket a pályázatnak köszönhetően meg tudtak valósítani. Köszöntőbeszédet a projektben részt vevő városvezetők vagy helyetteseik mondtak. Ezekben kiemelték, hogy a pályázatok közelebb hozták egymáshoz és barátivá tették a településeket, megismerték egymás sikereit és gondjait. Részletesen beszámoltak arról is, hogy mire fordították a pályázattal elnyert összeget.

Élesdet Margittán Kajántó Pál alpolgármester képviselte, az egyik ötletgazda és mindvégig fő kapcsolattartó. Köztudott, hogy a közös pályázatokban mindig a kezdeményezőnek, a vezető kedvezményezettnek van a legnehezebb dolga. Neki kell kézben tartania és irányítania mindvégig a pályázat menetét. Kajántó Pál örömét fejezte ki, amiért mindent időben meg tudtak oldani, ezért gördülékenyen érkezett a támogatás. Reméli, hogy az érintett települések a jövőben is sikeresen fognak majd együtt dolgozni, akár nagyobb pályázatok esetében is. A házigazdák részéről Pocsaly Zoltán polgármester méltatta az élesdi alpolgármestert, aki addig „nyüstölte” a margittaiakat, míg igent nem mondtak a partnerségre. „Eleinte nem akartunk belemenni, de örülök, hogy hagytam magunkat meggyőzni, mert nagyon hasznos pályázat volt. Utólagos hálás köszönet érte!” – mondta, majd megköszönte a hivatal azon alkalmazottainak munkáját, akik futtatták a pályázatot.

Élesden, a záróeseményen, a településvezetők döntő többsége jelen volt, mellettük Cornel Popa, a Nemzeti Liberális Párt Bihar megyei szenátora, Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Ioan Cupșa NLP-s képviselő is. Margittát Botos Sándor polgármesteri tanácsadó képviselte. Egyetértettek abban, hogy a közös munka mindenkinek egyformán hasznára vált, és ha lesz rá lehetőség, folytatni kell a pályázati együttműködést. A házigazdák nevében Ioan Todoca és Kajántó Pál mondott köszöntőt, Bogdan Pantea, Élesd városmenedzsere tartott szakmai bemutatót, záróbeszédet pedig Szabó Ödön és Cornel Popa mondott. A megbeszélést állófogadás zárta a város egyik rendezvénytermében, a találkozó kötetlen beszélgetéssel, barátkozással zárult.