https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=194
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Közélet
2018.04.24

Feltételekhez kötik a megyei büdzsé megszavazását a liberálisok

Mindaddig nem szavazzák meg Bihar megye költségvetését a nemzeti liberális párti frakció tagjai, míg a megyei tanács vezetősége nem teljesíti feltételeiket, jelentette be hétfőn ILIE BOLOJAN, a párt megyei elnöke IONEL AVRIGEANU megyei tanácsi frakcióvezető társaságában.

A meglehetősen zsarolásízű kijelentést azzal indokolták a Nemzeti Liberális Párt vezető megyei tisztségviselői, hogy szerintük „tisztességes” kérdéssekkel fordultak a megyei önkormányzat vezetőségéhez, és amíg ezt a két „elvi” követelésüket nem teljesítik, addig nem szavazzák meg a költségvetést.

A helyi önkormányzatok a nekik jutó pénz 75 százalékát lakosságszám-arányosan kapják, mindössze 25 százalék szétosztásáról döntsön a tanács vezetősége – ez az egyik kérés, a másik pedig, hogy az egyházaknak és civil szervezeteknek járó pénzt szintén lélekszám-, illetve taglétszám-arányosan osszák el. A második kérés azért is meglepő, mert a Bolojan vezette, NLP-s többségű nagyváradi önkormányzat az egyházakat valóban célirányosan támogatja, de a civil szervezeteknek kiírt pályázatokat megszüntette, azok pályázhatnak ugyan támogatásra, de csak olyan eseményekkel, amely illeszkedik a helyhatóság, illetve a Nagyvárad és a Régió Turizmusáért Egyesület eseménynaptárába.

Az NLP-sek szerint tavaly megyeszerte a liberális polgármester által vezetett 46 település közül kilenc egyáltalán nem kapott a megyétől visszaosztott pénzt, ellenben az RMDSZ-es és szociáldemokrata párt polgármesterek által vezetett helyhatóságok aránytalanul többek kaptak. Kifogásolták az is, hogy szerintük a megyei tanács egyes intézményeinek létszámát felduzzasztották pártszimpátiák alapján.

Sokallták a civileknek és egyházaknak jutó támogatásokat is, ez tavaly 700 ezer euró volt, szerintük szintén pártszimpátiák alapján elosztva. Az előző, liberális tanácselnök idején, 2012–2016 között osztottak el ugyanekkora összeget, hangzott el. Állításuk szerint sajnálják a megyei tanács s az annak alárendelt intézmények dolgozóinak „valós és vélt” problémáit, amit a büdzsé késése okoz, de nem szavazzák meg a költségvetést mindaddig, amíg kéréseiket el nem fogadják.