https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1932
Szerző: Máté Zsófia
Település:
Rovat: Közélet
2020.04.01

Segít a megyei önkormányzat a háziorvosoknak

Azonnali ülésen döntött április első napján Bihar Megye Tanácsa az idei költségvetés módosításáról. A háziorvosok védőfelszerelésének beszerzése érdekében az önkormányzat együttműködési szerződést kötött a Vöröskereszt megyei szervezetével és a megyei orvosi kamarával.

Zárt ajtók mögött, a járványveszélyre való tekintettel csak a tanácsosok és a technikai személyzet néhány tagjának jelenlétében tartottak ma délelőtt azonnali megyei tanácsi ülést. A tanácstagok is csupán hármasával, névsor szerint mehettek be az ülésterembe, és annyi időt töltöttek bent, amíg a napirendi pontokat tartalmazó, előre kinyomtatott szavazólapokon leadták a voksukat, illetve bemondták a mikrofonba – a jegyzőkönyvezés végett – azt, hogy miként szavaztak. A nagyjából félórás eseményt élőben közvetítették az intézmény közösségi oldalán, habár az elhangzottakat elvétve lehetett csak kivenni.

Napirenden szerepelt a megye 2020-as költségvetésének módosítás, a háziorvosok védőfelszereléssel való ellátását célzó együttműködési szerződés megkötése, és arról is döntöttek, hogy a járvány miatt kihirdetett szükségállapot idejére a következőkben a tanácsüléseket és előtte a szakbizottsági üléseket on-line, egy erre a célra létrehozott platform segítségével fogják megtartani. Ezen van mód a videókapcsolatra, hozzászólásra, elektronikus szavazásra. A szakbizottságok jelentéseit is elektronikus úton továbbítják a bizottsági elnökök a jegyzőhöz. Az üléseket on-line közvetítik. A mai ülésen részt vevő tanácsosok elektronikus készülékeire fel is telepítették a szükséges programot.

Pásztor Sándor, Bihar megye önkormányzatának RMDSZ-es elnöke az ülést megelőző napon tanácskozott Carmen Pantișsal, a megyei orvoskamara még hivatalban lévő elnökével és a Vöröskereszt megyei igazgatójával, Alexandru Panteával. Arról egyeztettek, miként járulhatna hozzá a megyei tanács az egészségügyi személyzet védelméhez a járvány ellen. A tanács elé terjesztett megállapodás értelmében a megye 100 ezer lejt ad az orvoskamara 1000 és a Vöröskereszt 50 ezer lejéhez, hogy utóbbi ezért a megye háziorvosainak vásároljon sürgősen maszkokat, gumikesztyűket és védőruhát. Az orvosok szakmai egyesülete vállalta, hogy a felszereléseket eljuttatja Bihar megye összes háziorvosához.

A március elején elfogadott büdzsé módosításával most 400 ezer lejjel csökkentették a kulturális és kortárs művészeti központ létrehozására szánt pénzt, és az összegből 300 ezer lejt a tartalékalapba helyeztek, hogy a megye önkormányzatainak segíthessenek belőle a járványhelyzet kezelésében, 100 ezer lejjel pedig a Vöröskereszt Bihar megyei szervezetének szánt támogatást toldották meg a fenti egyezmény alapján. A Crișana Katasztrófavédelmi Felügyelőség költségvetését is átszervezték a szükségletnek megfelelően, a tavalyról megmaradt többlet egy részét pedig a szociális ellátásban dolgozók bérezésére fordítják.

Az előterjesztett határozatokat az önkormányzat döntéshozó testülete jóváhagyta.