https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=193
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Hitélet
2018.04.23

Búzaszentelés, zarándoklat, koncert

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházkerületben Szent Márk ünnepéhez kapcsolódik a búzaszentelés szertartása, amikor a pap és a hívek Isten segítségét kérik a vetésekre. A nagyváradi római katolikus székesegyházban április 25-én, szerdán a 18 órakor kezdődő szentmise keretében végzi el ezt a szertartást Fodor József általános helynök.

Egyházmegyei zarándoklati nap

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit, papjait és különösképpen a fiatalokat, a bérmálkozásra készülőket április 29-én, húsvét 5. vasárnapján a nagyváradi székesegyházba. A helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepeljük. Az ünnepi program 10 órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és ráhangolódással. A főpapi szentmise 11 órakor kezdődik, erre a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök lesz. A szentmise után indul Szent László ereklyéjével a hagyományos körmenet.

Egyházzenei koncert a székesegyházban

Április 30-án hétfőn, 19 órakor egyházzenei koncertet tartanak a székesegyházban. Fellép a kecskeméti Kodály Intézet vegyes kara Tóth Árpád vezetésével és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem vegyes kara Kovács Gábor vezetésével. A belépés díjtalan.