https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1877
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek, Gazdaság
2020.03.26

Változások az adóhivatalnál is

A sürgősségi állapot miatt bevezetett változtatásokról kérdeztük Fándly József Mariust, a Bihar Megyei Közpénzügyi Igazgatóság kiemelt adózókért felelős igazgatóhelyettesét.

Egyelőre május 25. maradt a magánszemélyek számára az adóbevallás benyújtásának határideje, s ugyanaddig lehet felajánlani a személyi jövedelemadó 2, illetve 3,5 százalékát, tudtuk meg Fándly József Mariustól, a Bihar Megyei Közpénzügyi Igazgatóság kiemelt adózókért felelős igazgatóhelyettesétől.

Cégek figyelmébe

A cégeknek el kellett készíteniük ugyan a március 25-i határidővel benyújtott adóbevallásokat, de ha nem tudnak fizetni, a szükségállapot végéig nem számolnak fel nekik sem késedelmi, sem büntetőkamatot – tájékoztatott továbbá az igazgatóhelyettes.

Azoknak az alkalmazottaknak, akiket a cégek kényszerszabadságra küldtek, ennek ideje alatt a bruttó (kézbe kapott) bérük 75 százaléka jár, a járulékokat a munkáltatónak kell fizetnie. A kényszerszabadságra küldött alkalmazottak munkaviszonyát nem szabad megszüntetni a szükségállapot alatt, sem annak lejárta után legalább hat hónapig. A cégek képviselőinek az Országos Foglalkoztatási Ügynökségnél kell jelentkezniük, ha kényszerszabadságra küldték alkalmazottaikat.

Ügyintézés inkább on-line

Amint az aligazgató elmondta, egyelőre nem zárták be az adóhivatalt, ott mind a magánszemélyek, mind a jogi személyek benyújthatják az iratokat az ügyfélfogadásnál, de mindenkit arra biztatnak, hogy a saját és a hivatal munkatársainak biztonsága érdekében inkább az online ügyintézést használják. Erre lehetőségük van az adóhivatal honlapján elérhető úgynevezett Privát Virtuális Tér (Spațiul Virtual Privat) használatával, illetve az itt elérhető nyomtatvány (Formular de contact) segítségével.

Az Államkincstár Bihar megyei kirendeltségének nyitva tartását már megrövidítették: hétfőtől csütörtökig 9 és 14 óra között, pénteken pedig 9 és 12 óra között van nyitva, s hasonló változás várható az adóhivatalnál is.