https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1773
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2020.03.09

Júniusra több munkálatot befejeznének Váradon

A Nagyváradon zajló munkálatokról és új tervekről is beszámolt hétfőn ILIE BOLOJAN, Nagyvárad polgármestere. Az elöljáró azt is elmondta, csütörtökön 14 órától rendkívüli tanácsülést tartanak, erre uniós projektekkel kapcsolatos döntések miatt van szükség.

Több, a váradi közlekedést is megnehezítő munkálatot végeznek jelenleg Nagyváradon, mondta a polgármester, és elnézést kért az okozott kényelmetlenségért. Az Aradi úton például az új vonalhoz rakják le a villamossíneket a Bezerédy Imre (ma Vlădeasa) utca és a Pece közötti szakaszon. A 25 méteres síndarabokat holnap hozzák, azok lerakását a tervek szerint március végéig elvégzik, így elkészül a Bezerédy utcáig tartó szakasz. Az utca és az Aradi út közötti körforgalmat április végére számolják fel, akkor kötik össze a villamossíneket, így az Arad úttól a Pecéig elkészül a pálya.

Az Aradi úton ezzel párhuzamosan az esővíz-elvezetést végzik és aszfaltoznak, várhatóan június végére lesz újra zökkenőmentesen járható az utca. Ugyanakkorra készülnek el az Aradi úti felüljáró két összekötő útjával, melyek Szentandrás és Arad felé vezetnek majd. Március végén kezdik az Octavian Goga utca felújítását, ez az Aradi úttól az állatkert felé egyirányú lesz, a házak oldalán pedig parkolóhelyek lesznek, hangzott el. Az Aradi úti parkolóknak is június végéig kell elkészülniük, ekkor betiltják a járdán parkolást, ott a gyalogosok közlekedhetnek, és egy kerékpársáv is lesz.

A Baross (ma Dacia) híd környékén is folyik a munka, a Sztaroveszky (ma Magheru) utca alatt épülő aluljáró 374 tartóoszlopából körülbelül 300 már a helyén van, a tervek szerint április 10-ig mind a helyére kerül, hangzott el. Március végén kezdenek el dolgozni a Sztaroveszky úton, és a tervek szerint június végéig járható lesz az új aluljáró. A hídon is dolgoznak, itt a tervek szerint április közepére készül el a járda melletti útsáv, június végére pedig a villamossínek is újra a helyükre kerülnek, s járható lesz a híd.

A Kossuth (ma Independenţei) utcai mélygarázs zsinagóga felőli részén és a belsejében is dolgoznak, a szellőzést, lifteket stb. szerelik be. Ezt május végén szeretnék használatba adni. Azt tervezik, hogy az első három hónapban ingyen használhatják majd az autósok a többszintes parkolót, s az árakat aztán szabják meg. A parkoló fölötti terecske műszaki terve kész, március végéig meghirdetik a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást. A Főépítészi Hivatal nemzetközi ötletbörzét hirdetett a parkoló bejáratai födémjének elkészítésére, a pályázat lebonyolítására körülbelül 70 napra lesz szükség.

A Rulikowszky temető közelében is megkezdték a körgyűrűn egy felüljáró építését. Folytatják a gyorsforgalmi út építését is Biharpüspökin át, ott a Vízművekkel párhuzamosan dolgoznak, utóbbiak az esővíz-elvezetést oldják meg. Elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya öt püspöki utca felújításának is, és ha ezeket a tanács márciusi ülésén jóváhagyják, ősszel elkezdhetik a munkát, mondta a polgármester.

A Bémer (ma Fedinand) tér felújítása enyhe késésben van, s a tervek szerint ez év végéig készül el. A késés oka, hogy az Electrica két föld alatti létesítménye – a színház mellé és a Szent László híd közelébe, az egykori közvécé helyére tervezett – még nem készült el. A polgármester szerint a Madách-passzázs felújítása is készen lesz az év végére.

Munkásszálló építését is tervezik Nagyváradon, egyelőre három tömbház készülne el ilyen célra. A hatszintes tömbházakban 177 garzon és 18 kétszobás lakás lesz, a tervek szerint a cégek bérlik majd az önkormányzattól, s kétéves időszakra vehetik igénybe az alkalmazottak. Ha a helyi önkormányzat jóváhagyja a 29 millió lejre becsült beruházást, kiírják az építésre a közbeszerzést, és 2021 végére elkészülhet legalább az első tömbház.

A polgármester azt is elmondta: a 2021–2027-es európai uniós költségvetési időszakban több összekötő út építését is tervezik, például Nagyvárad és Nagyürögd között, Fugyivásárhellyel közösen kerülőutat terveznek a község köré, egyelőre a dokumentációkat készítik elő, hogy pályázhassanak.