https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1755
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2020.03.05

Ha május, akkor Festum Varadinum

Idén május 10–24. között várják az érdeklődőket a 29. Festum Varadinumra.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, az ünnepségsorozatot szervező kuratóriumi tagja, és Biró Árpád Levente, a színház kommunikációs és az új honlap tartalmi felelőse a rendezvénysorozat színházi előadásairól és új honlapjáról tájékoztatott a színház páholyelőcsarnokában. A főigazgató felidézte: először 2011-ben, az önálló váradi magyar színház létrehozásakor jött létre egyfajta színházi fesztivál. Az eltelt kilenc évben egyre hangsúlyosabbá váltak az előadások, illetve munkatársaik kivették a részüket az új honlap készítéséből.

A http://www.festumvaradinum.ro/ honlap elkészítésében a színház grafikusa, Németh László is részt vett, s amint azt Biró Árpád Levente elmondta, amellett, hogy az idei rendezvényekről tájékoztatnak majd az oldalon, ott létre szeretnék hozni a Festum Varadinum archívumát is.

Az idei rendezvénysorozatot is az egyházak, civil szervezetek, tanintézetek együttműködésével szervezik meg, azonban az elmúlt három évben folyamatosan törekedtek a programsorozat arculatának megújítására, ennek része az új honlap is. Ezen nemcsak az idei programokról tájékozódhatnak majd az érdeklődők, a tervek szerint létrehozzák az elmúlt években megtartott Varadinumok archívumát is. Elindult az ünnepségsorozat Intsagram-oldala (Instagram.com/festumvaradinum) is, itt képekben követhetik majd az eseményeket. Biró Árpád Levente hozzátette: a Festum Varadinum idei mottója, az „Együtt vagyunk Varadinum” jelképezi, hogy ez lesz az a két hét, amikor együtt ünnepelhetjük a várost, a magyarságot, a kultúrát.

Czvikker Katalin elmondta, jó alkalomnak tartja a Festum Varadinumot arra is, hogy azoknak a színházak az előadásait hívják meg Váradra, amelyekkel „szakmai barátságot” alakítottak ki, s ahol a váradiak is vendégszerepelnek. Idén a színházi élet magyarországi kiválóságait láthatják majd a váradi színpadon, például a Győri Balett Bolero és Romance című egyfelvonásos előadásait, a Miskolci Nemzeti Színház a Feketeszárú cseresznye című darabját, az Egri GG Tánc pedig a Magyar rapszódia című táncelőadását mutatja be. Jövő héten érkezik Nagyváradra Selmeczi György, vele az Ős-operák című előadás lehetséges helyszíneit járják végig, hogy eldöntsék, hol mutassák be a produkció. Az előadásokról részletesebben itt http://www.festumvaradinum.ro/programok/ olvashatnak.

A jegyek és bérletek már kaphatók, a támogatóknak köszönhetően pedig a négy nagyszínpadi előadásra kedvezményes árú bérlet vásárolható. A bérletvásárlók ugyanakkor ajándékba kapnak egy jegyet az Imre Zoltán-Program keretében Váradon bemutatandó táncelőadásokra, mondta el Czvikker Katalin.