https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1727
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Közélet
2020.02.27

A megyei költségvetésről szerdán döntenek, a kijelölt karantént jóváhagyták

A megyei költségvetés tervezete mellett több, ahhoz kötődő napirendi pontot is visszavontak a Bihar Megyei Tanács mai ülésén. A büdzséről a szerdára, március 4-ére Pásztor Sándor tanácselnök által helyben összehívott rendkívüli ülésen dönthetnek.

Egyhangúlag elfogadták a februári rendes ülésen a tanácstagok azt a határozattervezetet, mely a COVID 19 koronavírus terjedését megelőző intézkedéseket szolgálja. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy a karanténnak kijelölt egyik ingatlan a megyei tanács tulajdona, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kezelésében van Feketeerdőn. Ott már elindították a fűtést, tárgyaltak annak őrzéséről a csendőrséggel, illetve szükség esetén catering-szolgáltatással az étkeztetést is meg tudják oldani. A megyei önkormányzat ugyanakkor százezer lejt különítette el az említettek mellett az áramfogyasztás költségeinek fedezésére. Az intézkedésekről egyébként a Megyei Vészhelyzeti Bizottság február 24-i ülésén döntöttek.

A téma kapcsán dr. Carmen Pantiş nemzeti liberális párti tanácstag elmondta: jelenleg egy Bihar megyei lakos van elkülönítve koronavírus gyanúja miatt, az ő mintáit Temesvárra vitték ellenőrzésre, és ha beigazolódik a vírus jelenléte, őt is Temesvárra szállítják. A doktornő azt is elmondta: a szakminisztérium több, az esetleges betegek biztonságos szállításához szükséges berendezést is beszerez, miután Romániában tegnap Gorj megyében igazolták egy fiatal férfinál a vírusfertőzést.