https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1721
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2020.02.26

Két kijelölt karantén van

Bihar megyében felkészítik a háziorvosokat is a Covid19 koronavírusról való tájékoztatásra és a megelőző intézkedések alkalmazására.

Tegnapra a Nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem dísztermébe hívták össze a Bihar megyei háziorvosokat, ott Dumitru Țiplea prefektus, Horia Carțiș alprefektus, dr. Daniela Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Sorin Caba ezredes, a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, dr. Hadrian Borcea, a megyei kórház sürgősségi osztályának főorvosa és dr. Liciniu Venter, a megyei mentőszolgálat vezetője volt jelen.

Bihar megye a maga hat határátkelőhelyével speciális helyzetben van, a háziorvosok pedig közvetlen kapcsolatban állnak a lakossággal – ezzel indokolták a találkozó összehívását. A háziorvosoknak a betegség megelőzésében szánnak szerepet, emellett az eddigi intézkedésekről is tájékoztatták őket. Ezekről itt https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1717 írtunk. A vírusgócként nyilvántartott területekről (Kína Hubei tartománya, a Diamond Princess óceánjáró, 12 olaszországi település) érkezőket karanténba helyezik. Az Olaszország Lombardia és Veneto tartományából Romániába érkezőknek pedig otthon kell maradniuk két hétig, esetenként családtagjaikkal együtt. Erre az időre a Közegészségügyi Igazgatóság által kiállított igazolás alapján betegszabadságot kapnak.

Biharban két, 98 ágyas karantént alakítottak ki, ide azok kerülnek, akik járványgócnak nyilvánított területről érkeznek az országba. A karanténokat a közösségektől elszigetelt helyen alakították ki, néhány hetes tartózkodásra alkalmasak, az élelmezést catering szolgáltatással tudják biztosítani szükség esetén.