https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1708
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Gazdaság
2020.02.19

Beruházásokra fordítják a váradi büdzsé jó részét

Februári rendes havi ülésén Nagyvárad helyi tanácsa egyebek mellett elfogadta az idei költségvetést, projekteket árazott át, és a hőszolgáltató új tarifáit is jóváhagyta.

Számos, korábban már elfogadott beruházási terv gazdasági-műszaki dokumentációja került ismét a megyeszékhely tanácstagjai elé a keddi ülésen. A 2018/114. számú kormányrendelet miatt ugyanis magasabb költségkeretet kell megszabni az építőiparnak kedvező bérrendelkezés miatt. Tömbházak hőszigetelése, új óvoda építése, utcák korszerűsítése, illetve a velencei Templom tér felújítása, illetve a Ghillányi út nagyszabású bővítése is (utóbbi 11 millió euró értékű nyertes EU-s pályázat) az érintett munkálatok között van. Az utóbbi két napirendi pontot az ötfős szociáldemokrata frakció nem szavazta meg. A Ghillányi úti projekthez kapcsolódó, a párhuzamos utcában parkolók kialakítását célzó, emiatt lakóházak kisajátításával járó tervezetre is nemet mondtak, az RMDSZ négy tanácsosa tartózkodott, ám a kétharmados többségben levő nemzeti liberális párti frakció rábólintott.

Egyöntetűen megszavazta az önkormányzati döntéshozó testület, hogy a város tulajdonában lévő, több mint 65 hektárnyi területet erdősítsék, parkosítsák. A szóban forgó részek a Körös jobb és bal partján, az Arad felé vivő vasútvonal mentén találhatók, és jelenleg elhanyagoltak.

Kilenc tartózkodással fogadta el a tanács az a határozatot is, hogy épüljön tanmedence Észak-Őssiben, a mostani strand közelében, illetve a szükséges kisajátításokról szóló másik határozatot. Az SZDP-s frakciót vezető Liviu Sabău Popa jelezte, nem a létesítmény szükségességét vitatja, hanem a helyét és az árát. Ilie Bolojan polgármester válaszában rámutatott, hogy a meglévő sportcsarnok, a tenisz- és kosárlabdapályák közelében megfelelő helyen lesz a tanmedence, és ott két kútról termálvízzel fűthetik.

Csak az RMDSZ-esek tartózkodtak viszont a Kolozsvári útra tervezett sportlétesítményről szóló határozat szavazásakor. Szinte már megszokott a váradi beruházásoknál, hogy ez sem megy kisajátítás nélkül. A döntés értelmében a Motorul pálya helyett-mellett egy nagy és egy kis focipálya fog épülni, öltözőkkel, mellékhelyiségekkel.

A megyeszékhely 2020-ban megközelítőleg 1,767 milliárd lejből fog gazdálkodni, és ehhez valamivel több mint 255 millió lejre számít az Európai Uniótól. Amint az SZDP-s frakcióvezető rámutatott, tavaly, az ilyen bevételek szempontjából legjobb évben is csupán ennek egytizede folyt be a városkasszába. Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető is a túlméretezett bevételeket tette szóvá, illetve a nem eléggé részletes, átlátható kiadási oldalt. A büdzsét végül a polgármester pártjának 18 tanácsosa jóváhagyta, a szocdemek ellenezték, az RMDSZ-frakció tartózkodott.

Az ellenzéknek számító utóbbiak viszont egységesen nemet mondtak a Termoficare Zrt. Február 1-től érvényes, a mostanival megegyező tarifáira. Az Energiaárakat Szabályozó Országos Hatóság ugyanis a korábbinál alacsonyabbra szabta a lakossági hőenergia előállítási árát, ám ez a csekély csökkenés sem mutatkozik meg az új díjszabásban, a közületi fogyasztóknak szánt hőenergia előállítási ára pedig emelkedik. A polgármester azzal érvelt, hogy az említett hatóság önkényesen szabott árat, a hazai földgáz mostani ára csak őszig lesz érvényben, nem tudni, akkor mekkora lesz a piaci ár. A lakosságnak így most nem csökkentik a gázszámláját, hanem a városkasszából adott szubvenciót mérsékelik, de az így megtakarított pénzt kizárólag a hőszolgáltatás minőségének javítására (kazán karbantartására, szekunder vezetékek cseréjére, további hőkicserélő állomások korszerűsítésére stb.) költik. Amint Ilie Bolojan megjegyezte: „Nem népszerű ez, de hasznos”. A határozat 19 igen vokssal 9 ellenében végül is átment. Egyik vagy mindkét ellenzéki frakció tartózkodása mellett jóváhagyták az önkormányzati fennhatóság alá tartozó közszolgáltatók (Vízművek, Helyi Közszállítási Vállalat, Helyi Fejlesztési Ügynökség, Közterület-fenntartó, hőszolgáltató) 2020-as költségvetését is.