https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1700
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad, Bors, Nagyszalonta
Rovat: Közélet
2020.02.14

Készülnek az önkormányzati választásokra

Az RMDSZ-es jelöltállításról beszélt ma SZABÓ ÖDÖN, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke, TÖRÖK LÁSZLÓ nagyszalontai és BÁTORI GÉZA borsi polgármester társaságában.

A helyhatósági választásokra való felkészülés és jelöltállítás szabályzatát még tavaly szeptemberben elfogadták, mondta az ügyvezető elnök, s hozzátette: az eddig is tisztségben lévő mintegy 300 helyi és megyei tanácsosnak, polgármesternek, illetve alpolgármesternek jelentést kellett készítenie és bemutatnia tevékenységéről; az új indulókra ez a kötelezettség nyilván nem vonatkozik. Már zajlanak helyi szervezetekben a gyűlések, március közepéig kell dönteniük az előválasztás módjáról. A szervezetek körülbelül fele már visszajelzett, 90 százalékuk urnás, 10 százalékuk urnás és mozgóurnás előválasztást akar, ahol pedig erre igény lesz, felmérést is készítenek majd, mondta Szabó Ödön.

A helyi önkormányzati képviselői és polgármesteri tisztségek jelöltjeit március végéig, a váradi polgármester-, a megyei tanácselnök-jelöltet, illetve a váradi és megyei önkormányzati képviselőjelölteket legkésőbb április közepéig kell nevesíteni, hangzott el. Az ügyvezető elnök hozzátette: lesznek települések, ahol nem indítanak saját jelöltet, hanem a helyi megegyezések szerint támogatnak indulókat.

Török László nagyszalontai és Bátori Géza borsi polgármester indul az idei helyhatósági választáson is, derült ki. Török László 2004 óta vezeti Nagyszalontát, ő többek között elmondta, hogy a város ivóvíz-ellátását teljesen tudják biztosítani, a csatornahálózat 90 százaléka elkészült, és jól állnak a gázhálózat kialakításával is. A szalontai elkerülő útra idén az állami költségvetésből különítettek el pénzt, tárgyalnak egy alumíniumöntődével egy 25 millió eurós beruházásról, és 18 ezer facsemete elültetését tervezik a városban. Egy kútfúrás segítségével a középületek, és lehetőség szerint lakások fűtését is geotermális energiávall oldanák meg, és termálstrandot is terveznek.

Bors ivóvízhálózatát felújítják és korszerűsítik, a 30 éves acélcsöveket műanyagra cserélik, és digitális rendszer jelzi majd az esetleges meghibásodásokat. Épül az új óvoda, a községből kivezető út és a mezőgazdasági utak aszfaltozását tervezik, mondta el Bátori Géza, majd a munkahelyteremtés és az életminőség javításának fontosságáról is beszélt.

Mindkét elöljáró szót ejtett a pályázati rendszer problémáiról is, ennek kapcsán Szabó Ödön elmondta, benyújtottak egy törvényjavaslatot, mellyel ötévesre változtatnák a polgármesterek mandátumát többek között a pályázatok sikeresebb véghezvitele érdekében.